GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

KONČAR se može pohvaliti s poslovnim prihodima u iznosu od 2.484,7 milijuna kuna, što je 387,2 milijuna kuna ili 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu nastavlja rasti; postigla je vrijednost od 1.494,5 milijuna kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto. Novougovoreni poslovi iznose 3.362,5 milijuna kuna, što je 1.137,4 milijuna kuna ili 51,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz prodajne, postignuti su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDU za siječanj – rujan 2020. godine. Operativna dobit je 157,2 milijuna kuna.

U trećem tromjesečju tekuće godine finaliziran je i proces izrade Integralne strategije 2020+ Grupe KONČAR, koja je predstavljena Nadzornom odboru i dobivena je suglasnost za njezino daljnje provođenje. Koncept unutar kojeg su temeljni ciljevi za oblikovanje nove dimenzije obuhvaća: implementaciju četverogodišnjeg razvojno-investicijskog ciklusa, poboljšanje kvalifikacijske strukture i kompetenciju zaposlenika integracijom velikog broja inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta. Proširenjem portfelja usluga i ponudom kvalitetnih rješenja s većom dodanom vrijednošću, konsolidirani prihodi do 2024. godine planirani su na razini od 4 milijarde kuna, a odnose se na organski rast.

Usporedno s procesom izrade Integralne strategije, Uprava Društva kontinuirano je provodila promjene u poslovnoj strukturi Grupe. Pripojena su Društva sličnih proizvodnih programa, u dogovoru s kineskim partnerom provedena je likvidacija zajedničkog pothvata KONČAR – XD te je osnovano novo društvo KONČAR – Digital. Osnivanjem novog Društva nastavljene su aktivnosti razvoja novih poslovnih rješenja koja će nam u fokusu biti sljedećih 10+ godina, a to su digitalizacija proizvoda, usluga i poslovnih procesa.

Uz izrazito dobar trend rasta svih poslovnih pokazatelja, KONČAR je ugovorio nekoliko značajnih projekata. Prvi put u povijesti, KONČAR će za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE). Ovo je prvi put da su japanski investitori odabrali europskog ponuđača generatora pa KONČAR ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima s tržišta Europe. Nadalje, ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu „ključ u ruke“ potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili. Krajem rujna ugovoren je posao i sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution, vrijedan 63 milijuna kuna.
Uzimajući u obzir postignute poslovne uspjehe i procjenu rezultata do kraja godine, nije nezahvalno prognozirati da će Grupa KONČAR nastaviti s rastom svih segmenata poslovanja te ispuniti planove za 2021. godinu.

Tagovi: Grupa Končar, Končar, Končar Elektroindustrija
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE