GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar značajno uvećala neto dobit

Grupa Končar značajno uvećala neto dobit
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Grupa Končar je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 33,1 milijun kuna, što je gotovo 2,5 puta više u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosila 13,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u srijedu.

Poslovanje Grupe u prvih šest mjeseci, kako se navodi, obilježila je pojava pandemije izazvane virusom Covid-19 na svim tržištima na kojima je prisutna.

"Unatoč takvim izvanrednim okolnostima, posebice za vrijeme 'lockdowna' tijekom ožujka, travnja i djelomično svibnja, ostvareni su bolji poslovni rezultati u odnosu na prethodnu godinu", ističu iz tvrtke.

Ukupno ostvareni konsolidirani prihodi iznose 1,4 milijarde kuna te su veći za 154 milijuna kuna ili 12,1 posto. Rast bilježe i prihodi od prodaje proizvoda i usluga, za 11,1 posto, na 1,34 milijarde kuna.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi u iznosu od 443,8 milijuna kuna, što je rast od 7,7 posto. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 897,4 milijuna kuna, i viši su 12,8 posto.

U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 67 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Švedske, 124,5 milijuna kuna ili 13,9 posto ukupnog izvoza. U Njemačku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 103,2 milijuna kuna ili 11,5 posto ukupnog izvoza, u Austriju 69,1 milijun kuna ili 7,7 posto, Gvineju 46,3 milijuna kuna ili 5,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Ukupni rashodi Grupe u prvom su polugodištu bili 1,38 milijardi kuna ili 10,7 posto više u odnosu na šest mjeseci prošle godine.

Od 15 društava koja posluju unutar Grupe,13 društava poslovalo je pozitivno, dok je u dva iskazan gubitak.

U prvom polugodištu su društva Grupe Končar ugovorila novih poslova u iznosu od 1,48 milijardi kuna, od čega je 421,2 milijuna kuna za domaće tržište, a 1,06 milijardi kuna za izvoz.

U komentaru predsjednika Uprave Gordana Kolaka među ostalim se navodi kako su napravljene procjene poslovanja do kraja godine te se očekuje da će prihodi od prodaje biti veći za otprilike 4 posto u odnosu na ostvarenje 2019. godine.

Kako se u najvećem broju društava ciklus ugovaranja i proizvodnje odvija u duljem vremenskom razdoblju, mogući negativni utjecaj uzrokovan koronavirusom na poslovanje Grupe prije svega ovisi o duljini krize, kazao je.

Napominje i da u ovom trenutku nije moguće u dovoljnoj mjeri procijeniti i kvantificirati poslovne posljedice u narednoj i sljedećim godinama.

"Prioriteti Grupe u razdoblju pred nama prije svega su zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika uz nastavak održivog poslovanja. Osigurana likvidnost, stabilna bilanca, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za iduće razdoblje zasigurno će olakšati suočavanje s daljnjim posljedicama krize", navodi Kolak u komentaru poslovnih rezultata.

Tagovi: Grupa Končar, Končar EI, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE