GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Krka lani ostvarila najveću prodaju u povijesti

Grupa Krka lani ostvarila najveću prodaju u povijesti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 14:34
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u 2022. ostvarila je 1,7 milijardi eura prihoda, što je deset posto više nego godinu prije i najviše dosad. Prodaja je porasla na većini Krkinih ključnih tržišta te u svim grupama proizvoda i usluga.

S 361,1 milijun eura neto dobit bila je 17 posto veća nego 2021. godine, pokazuju preliminarni nerevidirani izvještaji.

Grupa Krka lani je u istočnoj Europi povećala prodaju za 14 posto, na 623,4 milijuna eura, u srednjoj Europi za četiri posto, na 364,2 milijuna eura, u zapadnoj Europi za sedam posto, na 327,3 milijuna eura, te u jugoistočnoj Europi za sedam posto na 224,5 milijuna eura, a na inozemnim tržištima za 23 posto na 66,1 milijun eura.

Grupa Krka je na domaćem tržištu lani prodala 103 milijuna eura svojih proizvoda i usluga, što je 11 posto više nego 2021. Najveći dio (60,5 milijuna eura) tih prihoda ostvaren je prodajom proizvoda, toplica i turističke usluge doprinijele su 42,6 milijuna eura.

Lani je grupa u svijetu prodala lijekova na recept za 1,4 milijarde eura, što je sedam posto više nego godinu prije. Povećao je prodaju u svim regijama, a među pojedinim tržištima najviše u Češkoj, Njemačkoj i Rusiji. Ključne skupine lijekova na recept u 2022. bili su i lijekovi za kardiovaskularne bolesti, lijekovi za bolesti središnjeg živčanog sustava te lijekovi za gastrointestinalne bolesti.

Nadzorni odbor Krke s tim je preliminarnim rezultatima obaviješten u srijedu, a Jože Colarič, predsjednik Uprave i generalni direktor, predstavio ih je danas na konferenciji za novinare u Novom Mestu. Kako je rekao, u 2022. godini poslovali su uspješno. Uz dobar poslovni model i stalnu prilagodbu u različitim područjima poslovanja uspjeli smo se nositi s izazovima koje je donijela prošla godina, rekao je dodavši da su registrirali 11 novih proizvoda i završili 490 registracijskih postupaka.

Ulaganja u grupu Krka lani su iznosila 106 milijuna eura, a ove godine očekuju se još veća. Koncern je na kraju 2022. zapošljavao 11.598 radnika, od čega 5.243 u inozemstvu.

Tagovi: Grupa Krka, Krka, Jože Colarič
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE