GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Krka u prvom polugodištu sa sedam posto većim prihodima

Grupa Krka u prvom polugodištu sa sedam posto većim prihodima
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 14:31
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvom je polugodištu povećala prihode od prodaje za sedam posto, na 920,4 milijuna eura. Neto dobit iznosila je 170,1 milijun eura iu odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su zabilježeni veliki prihodi od pozitivnih tečajnih razlika, manja je za 28 posto, piše Krka u ocjeni poslovanja.

Podatke o prošlogodišnjem poslovanju i ocjenu ovogodišnjeg poslovanja danas je na glavnoj skupštini iznio predsjednik Uprave i generalni direktor Jože Colarič.

„Rasli smo u svim prodajnim regijama te u svim grupama proizvoda i usluga. Procijenjeni rast prodaje od sedam posto dobar je i premašuje Krkin strateški cilj”, rekao je.

Kako je objavila Krka putem internetskih stranica Ljubljanske burze, procijenjena neto dobit grupe premašila je 50 posto planirane za cijelu 2023. godinu. U usporedbi s prilagođenim EBIT-om u istom razdoblju prošle godine, unatoč inflatornim pritiscima, procijenjena operativna dobit (EBIT) grupe porasla je više od prodaje, za devet posto. Time smo ostvarili najveći polugodišnji EBIT u Krkinoj povijesti, dodao je.

Po prodaji najveća regija bila je istočna Europa, gdje je u prvom polugodištu prodano proizvoda u vrijednosti od 300,5 milijuna eura. U Ruskoj Federaciji, najvećem Krkinom pojedinačnom tržištu, prodano je proizvoda u vrijednosti od 179,8 milijuna eura, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani. U Ukrajini su prodali proizvoda za 38,6 milijuna eura ili 16 posto manje.

Slijedi regija Srednja Europa gdje je prodano 212,9 milijuna eura proizvoda. U Poljskoj, drugom najvećem Krkinom pojedinačnom tržištu, prodano je proizvoda u vrijednosti od 93,1 milijuna eura ili pet posto više. Treća po obimu prodaje bila je regija Zapadna Europa sa 181,4 milijuna eura. U Njemačkoj, najvećem tržištu u ovoj regiji i Krkinom trećem pojedinačnom tržištu, prodali su za 49,2 milijuna eura ili četiri posto više.

Na domaćem tržištu prodali su se za 56,6 milijuna eura. Prema posljednjim dostupnim podacima, s vrijednosnim tržišnim udjelom od 7,3 posto zadržali su vodeću poziciju među ponuđačima lijekova, piše Krka.

U Grupi Krka, koja je krajem lipnja zapošljavala 11.653 radnika, u prvom polugodištu za investicije je izdvojeno 45,6 milijuna eura. Od toga su 36,5 milijuna eura ulaganja u matično društvo.

Prema njihovoj procjeni, prodaja proizvoda i usluga koncerna ove bi godine trebala doseći 1,755 milijardi eura. Planiraju oko 300 milijuna eura čiste dobiti te povećanje broja zaposlenih u Sloveniji i inozemstvu, ukupno dva posto. Planirana ulaganja u iznosu od 130 milijuna eura prvenstveno će biti usmjerena na povećanje i tehnološku modernizaciju proizvodnih i razvojnih kapaciteta i infrastrukture.

Nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Krka i društva Krka u prvom polugodištu ove godine nadzorni će odbor razmatrati na redovnoj sjednici 19. srpnja, a dan kasnije bit će predstavljeni javnosti, priopćeno je iz Krke. .

Tagovi: Krka, Jože Colarič, Rusija, ukrajina
PROČITAJ I OVO
AB InBev usprkos bojkotu s tromjesečnim rastom dobiti
U PLUSU
AB InBev usprkos bojkotu s tromjesečnim rastom dobiti
NEW YORK - Najveća pivara na svijetu AB InBev u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 1,51 milijardu dolara (1,41 milijardu eura), što je 15,2 posto više nego godinu ranije.
Continental ostvario gubitak u prvom kvartalu
GUBITAK
Continental ostvario gubitak u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobilskih dijelova Continental izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju poslovao s gubitkom, istaknuvši pad europske proizvodnje vozila na početku godine.
Croatia Airlines uveo novu sezonsku liniju Split - Istanbul
LETOVI
Croatia Airlines uveo novu sezonsku liniju Split - Istanbul
ZAGREB - Croatia Airlines je obavio prvi let na novoj sezonskoj liniji Split - Istanbul, čime je hrvatski nacionalni avioprijevoznik proširio ovogodišnju mrežu međunarodnih letova iz splitske zračne luke, objavili su iz Croatia Airlinesa.
Air Serbia imala najuspešniji april od osnivanja
SJAJNE BROJKE
Air Serbia imala najuspešniji april od osnivanja
BEOGRAD - Air Serbia je tokom aprila u redovnom saobraćaju prevezla 303.189 putnika što je najbolji aprilski rezultat od osnivanja kompanije 2013. godine i prvi put da je u tom mesecu premašen broj od 300 hiljada putnika.
Croatia Poliklinika postala vlasnik Marin Meda, vodeće poliklinike na dubrovačkom području
ŠIRENJE
Croatia Poliklinika postala vlasnik Marin Meda, vodeće poliklinike na dubrovačkom području
ZAGREB – Potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji 100% osnivačkih prava i poslovnih udjela u ustanovi Poliklinika Marin Med, Croatia Poliklinika postala je vlasnik najveće i najpoznatije poliklinike na dubrovačkom području.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE