GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2020. godini Grupa Mercator povećala je prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, uz rast prihoda od maloprodaje od 3,7 posto. Grupa je godinu završila s neto gubitkom od 156,7 milijuna EUR, a glavni razlog su revalorizacije nekretnina.

„Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja, Grupa Mercator ostvarila je niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Unatoč ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo značajno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug", napisao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju za javnost.

Na slovenskom tržištu prihodi od maloprodaje porasli su za 5,1 posto. Rast ovih prihoda Čizmiću se čini još važnijim, jer su epidemiološke mjere imale značajan negativan utjecaj na poslovanje u područjima veleprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i umanjenja vrijednosti ostale dugotrajne imovine te zbog utjecaja epidemije covida-19, operativni gubitak iznosio je 108,2 milijuna eura. Ne računajući jednokratne poslovne događaje, dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 4,7 milijuna EUR. Epidemija je imala izravan negativan utjecaj na operacije od 18,8 milijuna eura, izračunao je Mercator.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. godini istaknuli su skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog hotelskog i restoranskog sektora, kao i škola . Kao rezultat toga, odjel veletrgovine Grupe Mercator zabilježio je veliki pad prihoda. Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su tehničke trgovine bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine.

Epidemiološke mjere imale su velike posljedice u smislu troškova, jer je toliko trebalo uložiti u zaštitu zaposlenika i kupaca. Troškovi rada povećali su se i zbog izmijenjenog zakonodavstva u području minimalne plaće na svim poslovnim tržištima, dok su u Sloveniji njihovim isplatama dodatno pridonijele isplate naknada zaposlenima tijekom epidemije u skladu sa zakonodavstvom i isplata naknada.

Ipak, Mercator je nastavio razvijati i obnavljati svoju mrežu, kao i aktivnosti na svim ključnim razvojnim projektima, u kojima ističu projekt izgradnje logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježili su i projekti spajanja s grupom Fortenova, koja je nedavno postala 88,10% vlasnika najvećeg slovenskog trgovca nakon prijenosa dionica iz Agrokora u stečaju, a ovaj je tjedan objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i projekt grupnog refinanciranja duga.

Tagovi: Grupa Mercator, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Tomislav Čizmić, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
CJEPIVO
Pfizer: Cjepivo je sigurno za djecu od 5 do 11 godina
NEW YORK - Iz kompanije Pfizer objavili su u ponedjeljak da je druga faza kliničkog ispitivanja pokazala da je cjepivo za djecu od 5 do 11 godina sigurno i da je kreiralo dovoljno antitijela za zaštitu.
Ćorić: Vlada želi opstanak Đure Đakovića i pomoći će gdje god može
JASNA PORUKA
Ćorić: Vlada želi opstanak Đure Đakovića i pomoći će gdje god može
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije na plan restrukturiranja Đuro Đaković Holdinga te da Vlada želi opstanak tog industrijskog sustava i spremna je u tome pomoći gdje god može.
Turističke kompanije već traže radnike za iduću sezonu
RADNICI
Turističke kompanije već traže radnike za iduću sezonu
ZAGREB - U cilju razvoja turizma visoke kvalitete bit će nužno povećati i osigurati cjelogodišnja primanja te poboljšati uvjete rada.
Udruge: Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima
NEZADOVOLJSTVO
Udruge: Stožer je nepravedan prema noćnim klubovima i barovima
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju da je besmisleno što noćni klubovi i barovi ne mogu raditi poslije ponoći, tvrde da je takva odluka Stožera civilne zaštite RH nepravedna prema njima, naročito sada kada je gotovo cijela EU ukinula ograničenja za njihov rad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE