GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2020. godini Grupa Mercator povećala je prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, uz rast prihoda od maloprodaje od 3,7 posto. Grupa je godinu završila s neto gubitkom od 156,7 milijuna EUR, a glavni razlog su revalorizacije nekretnina.

„Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja, Grupa Mercator ostvarila je niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Unatoč ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo značajno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug", napisao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju za javnost.

Na slovenskom tržištu prihodi od maloprodaje porasli su za 5,1 posto. Rast ovih prihoda Čizmiću se čini još važnijim, jer su epidemiološke mjere imale značajan negativan utjecaj na poslovanje u područjima veleprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i umanjenja vrijednosti ostale dugotrajne imovine te zbog utjecaja epidemije covida-19, operativni gubitak iznosio je 108,2 milijuna eura. Ne računajući jednokratne poslovne događaje, dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 4,7 milijuna EUR. Epidemija je imala izravan negativan utjecaj na operacije od 18,8 milijuna eura, izračunao je Mercator.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. godini istaknuli su skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog hotelskog i restoranskog sektora, kao i škola . Kao rezultat toga, odjel veletrgovine Grupe Mercator zabilježio je veliki pad prihoda. Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su tehničke trgovine bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine.

Epidemiološke mjere imale su velike posljedice u smislu troškova, jer je toliko trebalo uložiti u zaštitu zaposlenika i kupaca. Troškovi rada povećali su se i zbog izmijenjenog zakonodavstva u području minimalne plaće na svim poslovnim tržištima, dok su u Sloveniji njihovim isplatama dodatno pridonijele isplate naknada zaposlenima tijekom epidemije u skladu sa zakonodavstvom i isplata naknada.

Ipak, Mercator je nastavio razvijati i obnavljati svoju mrežu, kao i aktivnosti na svim ključnim razvojnim projektima, u kojima ističu projekt izgradnje logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježili su i projekti spajanja s grupom Fortenova, koja je nedavno postala 88,10% vlasnika najvećeg slovenskog trgovca nakon prijenosa dionica iz Agrokora u stečaju, a ovaj je tjedan objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i projekt grupnog refinanciranja duga.

Tagovi: Grupa Mercator, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Tomislav Čizmić, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
ISTRAGA
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
RIM - Talijanska financijska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila je li digitalna platforma za rezervaciju smještaja Booking.com izbjegavala platiti porezne obaveze, objavili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE