GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2020. godini Grupa Mercator povećala je prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, uz rast prihoda od maloprodaje od 3,7 posto. Grupa je godinu završila s neto gubitkom od 156,7 milijuna EUR, a glavni razlog su revalorizacije nekretnina.

„Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja, Grupa Mercator ostvarila je niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Unatoč ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo značajno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug", napisao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju za javnost.

Na slovenskom tržištu prihodi od maloprodaje porasli su za 5,1 posto. Rast ovih prihoda Čizmiću se čini još važnijim, jer su epidemiološke mjere imale značajan negativan utjecaj na poslovanje u područjima veleprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i umanjenja vrijednosti ostale dugotrajne imovine te zbog utjecaja epidemije covida-19, operativni gubitak iznosio je 108,2 milijuna eura. Ne računajući jednokratne poslovne događaje, dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 4,7 milijuna EUR. Epidemija je imala izravan negativan utjecaj na operacije od 18,8 milijuna eura, izračunao je Mercator.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. godini istaknuli su skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog hotelskog i restoranskog sektora, kao i škola . Kao rezultat toga, odjel veletrgovine Grupe Mercator zabilježio je veliki pad prihoda. Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su tehničke trgovine bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine.

Epidemiološke mjere imale su velike posljedice u smislu troškova, jer je toliko trebalo uložiti u zaštitu zaposlenika i kupaca. Troškovi rada povećali su se i zbog izmijenjenog zakonodavstva u području minimalne plaće na svim poslovnim tržištima, dok su u Sloveniji njihovim isplatama dodatno pridonijele isplate naknada zaposlenima tijekom epidemije u skladu sa zakonodavstvom i isplata naknada.

Ipak, Mercator je nastavio razvijati i obnavljati svoju mrežu, kao i aktivnosti na svim ključnim razvojnim projektima, u kojima ističu projekt izgradnje logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježili su i projekti spajanja s grupom Fortenova, koja je nedavno postala 88,10% vlasnika najvećeg slovenskog trgovca nakon prijenosa dionica iz Agrokora u stečaju, a ovaj je tjedan objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i projekt grupnog refinanciranja duga.

Tagovi: Grupa Mercator, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Tomislav Čizmić, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE