GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti

Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 10:02
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.

Bruto premijski obujam grupe, koja je osim na slovenskom tržištu s podružnicama prisutna i u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu, u prvom je kvartalu porastao za 18,3 posto na 301 milijun eura.

Rast bruto premije neživotnih osiguranja iznosio je 17,9 posto u EU, a 18 posto izvan Unije. Kod životnih osiguranja rast je iznosio 23,1- odn 12,3%, proizlazi iz poslovnih rezultata koje je Sava objavila na stranicama Ljubljanske burze. Visok rast ostvaren je iu segmentu reosiguranja, i to 15,8 posto.

„Rast je ostvaren cjenovnim usklađivanjem, kao i daljnjim stabilnim rastom broja prodanih osiguranja. Vrlo uspješno je poslovao i dio mirovina i upravljanja imovinom, gdje je ostvaren rast prihoda od 18,7 posto", istaknuli su u Savi.

Uz veće prihode od osiguranja, povećanje neto dobiti rezultat je i izrazito povoljnog kretanja šteta u dijelu reosiguranja i imovine, gdje nije bilo većih šteta niti elementarnih nepogoda, koje su svake godine dio uobičajenih šteta i koje grupa stoga uključuje u svoj godišnji poslovni plan, objasnili su.

Troškovi šteta su tako ostali na približno istoj razini kao u istom prošlogodišnjem razdoblju, a kombinirani omjer iznosio je povoljnih 83,8 posto. Kako su napisali u Savi, ne očekuje se da će do kraja godine ostati na tako povoljnoj razini.

„Unatoč izuzetno povoljnom prvom tromjesečju, Grupa je i dalje izložena većim štetama i učestalosti potraživanja, kao i volatilnosti financijskih tržišta, što sve može utjecati na razvoj poslovnih rezultata Grupe u nastavku godine. “ dodaju u izvješću o poslovanju.

Tagovi: sava, osiguranje
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE