GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Sava osiguranje smanjila dobit za trećinu u prvom polugodištu

Grupa Sava osiguranje smanjila dobit za trećinu u prvom polugodištu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je polugodištu ostvarila 364,2 milijuna eura prihoda, što je 0,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Čista dobit manja je za 33,4 posto na 28,9 milijuna eura. Očekivani pad prvenstveno je rezultat porasta učestalosti šteta u autoosiguranju na razinu prije pandemije, napisali su.

Visoka inflacija dovela je do značajnog povećanja šteta i pričuva za štete. Osim toga, grupa je pogođena štetama zbog ozljeda i drugim pojedinačnim većim štetama, objasnili su u reosigurateljnoj kući pad dobiti. Pritom su istaknuli da je to u odnosu na pretpandemijsku i predinflacijsku 2019. poraslo za 28,2 posto.

Kombinirani omjer grupe od 92,3 posto ostao je unutar planiranog raspona. Tome je, kako su objasnili, pridonijelo i dobro poslovanje divizije reosiguranja, koja je u drugom tromjesečju povećala svoj pokroviteljski rezultat za 4,3 milijuna eura zahvaljujući višim premijama, povoljnom razvoju šteta u svim ugovornim godinama i učinkovitoj reosigurateljnoj zaštiti.

Grupacija je u prvom polugodištu povećala bruto premiju za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz obujam od 433 milijuna eura. Najveći rast ostvaren je u segmentu nekretnina, u Sloveniji za 4,9 posto, dok su u inozemstvu premije porasle za 16,3 posto.

Veće bruto premije uglavnom dolaze od osiguranja automobila zbog većeg broja prodanih polica i rasta prosječne premije. Bruto premiju je ojačao i dio reosiguranja, i to za 5,2 posto, pri čemu je veći rast od 16,8 posto ostvaren u neproporcionalnom reosiguranju, objasnili su.

Omjer neto troškova blago je porastao u odnosu na prošlo polugodište i iznosi 28,5 posto, što je ponajviše rezultat viših troškova pribave za životna osiguranja, isplate skupštine, troškova informatike i ostalih poskupljenja.

Vrijednost investicijskog portfelja bila je 1,47 milijardi eura, a grupacija je ostvarila povrat od 1,4 posto.

“Povećani zahtijevani prinosi na financijskim tržištima smanjili su vrijednost investicijskog portfelja i njegove prinose u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, dodaju.

Grupa je u prvom polugodištu nastavila s nadogradnjom i korištenjem digitalnih rješenja za kupce te optimizacijom korisničkog iskustva, posebice na web stranicama gdje je višekanalno rješenje uvedeno u dvije dodatne tvrtke grupe, rezimirali su prvo polugodište i Dodao je kako je u tijeku opsežna obnova web stranice Zavarovalnice Sava.

Tagovi: Sava osiguranje, Zavarovalnica Sava
PROČITAJ I OVO
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE