GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav: Neto dobit u 2020. pala 12 posto

Grupa Triglav: Neto dobit u 2020. pala 12 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prošle je godine Triglav Grupa šestu godinu zaredom ostvarila rast premije - njezin se obujam povećao za četiri posto, na 1,23 milijarde eura, pokazuju nerevidirani poslovni rezultati objavljeni na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Neto dobit Grupe Triglav pala je za 12 posto, na 73,7 milijuna eura.

Na kraju prošle godine kapital Triglav Grupe iznosio je 870,2 milijuna eura, što je 10% više nego godinu prije, a bruto tehničke pričuve 3,03 milijarde EUR, što je 5% više u odnosu na 2019. godinu.

"Grupa je ostala adekvatno kapitalizirana i likvidna", napisala je tvrtka.

Kako su dodali, to potvrđuju i visoke kreditne ocjene A rejting agencija S&P Global Ratings i AM Best.

Prema nerevidiranim podacima, Triglav Grupa je lani ostvarila dobit prije oporezivanja od 90,9 milijuna eura, što je 10 posto manje u odnosu na 2019. Neto dobit iznosi 73,7 milijuna EUR, što je 12 posto manje nego godinu prije. Discipliniranim preuzimanjem rizika osiguranja povećao je opseg poslovanja, uz pažljivo upravljanje troškovima, napisala je grupa.

Nepovoljna situacija na financijskim tržištima, dodali su, dovela je do daljnjeg pada prihoda od kamata, kao i povećanja troškova zbog dugoročnog osiguranja povrata osiguranja s ugrađenim jamstvom. Masovna potraživanja bila su nepovoljnija nego prethodne godine, a na rezultat su utjecale i povećane tehničke pričuve zbog trenutne poslovne situacije. Neto prinos na kapital bio je 8,9%, dva postotna boda niži nego godinu ranije.

Dobit prije oporezivanja grupe koja potječe iz tehničkog dijela poslovanja povećala se prošle godine za 7% na 76,5 milijuna EUR, dok se dobit od financijskih ulaganja u osiguranje i upravljanje rezervama smanjila za 55% na 13 milijuna EUR.

Prema poslovnom izvješću, zbog povoljnih premija i šteta, dobit od neživotnih osiguranja porasla je za pet posto, a dobit od zdravstvenog osiguranja za 46 posto. Zbog kontinuiranog okruženja izuzetno niskih kamatnih stopa, Grupa je formirala dodatne rezerve, koje su smanjile dobit na životnom i mirovinskom osiguranju za 85 posto.

Vrijednost investicijskog portfelja povećala se prošle godine za pet posto, na nešto manje od 3,5 milijardi eura.

Grupa Triglav, koja je tržišni lider u regiji Adria, povećala je svoj tržišni udio na slovenskom tržištu za 0,4 postotna boda na 36,5 posto u prošloj godini. Šestu godinu zaredom ostvarila je rast premije, a njezin se volumen povećao za četiri posto u 2020. na 1,23 milijarde eura. "Čineći to, ispunio je svoje planove unatoč nepovoljnim uvjetima pada bruto domaćeg proizvoda u većini zemalja u regiji, padu tržišta osiguranja i žestokoj konkurenciji", napisali su.

Grupa je lani povećala premiju neživotnog osiguranja za četiri posto, a zdravstveno osiguranje za 11 posto, dok su premije životnog i mirovinskog osiguranja ostale na razini prethodne godine.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar zadovoljan je poslovnim rezultatima.

"Grupa Triglav pokazala je otpornost na izuzetno zahtjevne uvjete poslovanja, zadržala financijsku snagu i dokazala sposobnost učinkovite prilagodbe promjenama. Ove godine financijska tržišta i gospodarski oporavak ostaju pod utjecajem još uvijek nepoznatih dimenzija epidemiološke situacije na globalnoj razini, što znači da nastavljamo poslovati u neizvjesnom i zahtjevnom poslovnom okruženju ", objasnio je.

Matično društvo Zavarovalnica Triglav 2020. godinu završilo je s neto dobiti od 58 milijuna eura, što je 18 posto manje nego godinu prije. Dobit prije oporezivanja pala je za 16 posto, na 71,1 milijun eura, dok je opseg prikupljenih premija porastao za dva posto, na 719,3 milijuna eura.

Prošle godine dioničari Zavarovalnice Triglav odobrili su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora osiguravajućeg društva da bilančna dobit za 2019. godinu ostane neraspoređena. Politika dividendi ostala je nepromijenjena, napisali su, dodajući da će osiguravajuće društvo moći ponovno isplatiti dividendu ako se situacija u poslovnom okruženju normalizira.

"Prošlogodišnji događaji potvrđuju da su strateške orijentacije Triglava dobro postavljene, da se razvijamo u zacrtanom smjeru moderne, inovativne i dinamične osiguravajuće i financijske grupe, koja i dalje ostaje čvrsto u vodstvu u Sloveniji i široj regiji", rekao je Slapar. Zahvalio je klijentima, dioničarima i suradnicima na ukazanom povjerenju i trudu tijekom teškog razdoblja.

Tagovi: Grupa Triglav, Triglav, Andrej Slapar, premija osiguravatelja, životno osiguranje, neživotno osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
NAGRADE
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
ZAGREB - Konzum, Ledo i Jamnica osvojili nagrade za najbolje komunikacijske projekte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE