GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav: Pad neto dobiti u devet mjeseci

Grupa Triglav: Pad neto dobiti u devet mjeseci
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Triglav u prvih je devet mjeseci zabilježila 1,24 milijarde eura prihoda, što je 10 posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvario je 1,15 milijardi eura bruto premije, što je devet posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit smanjena je za četiri posto na 72,1 milijun eura.

Kako je prilikom objave devetomjesečnog izvješća istaknuo predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, grupa osjeća i utjecaj pogoršanja okruženja s visokim rastom inflacije te nepovoljne situacije na međunarodnim financijskim tržištima, koja ponajviše utječe na dio našeg poslovanja koji donosi gubitke, troškove i povrate ulaganja. Unatoč tome, postigli su dobre rezultate koji potvrđuju otpornost njihovog poslovnog modela na sve lošije ekološke uvjete, napisao je.

"Održali smo financijsku snagu uz adekvatnost kapitala u ciljanom rasponu, povećali obujam poslovanja i ostvarili dobit prije oporezivanja koja je približna ostvarenoj u istom razdoblju prošle godine", ocijenio je Slapar u izvješću.

Grupa je povećala premiju u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima osiguranja. U Sloveniji je rast premije iznosio šest posto, izvan Slovenije na tržištima Adria regije 12 posto, a na međunarodnim tržištima 19 posto.

Ostali prihodi od osiguranja u iznosu od 46,1 milijun eura veći su za 21 posto, dok su ostali prihodi grupe, uključujući prihode od upravljanja imovinom, koji su bili veći za šest posto, porasli za 35 posto na 47,3 milijuna eura.

Kako napominju, štete su bile veće nego u istom razdoblju prošle godine. Izračunati bruto iznosi šteta tako su porasli za 16 posto na 604 milijuna eura. Masovne štete procjenjuju se na ukupno 29,4 milijuna eura, a najviše (21,1 milijun eura) čine štete u Sloveniji zbog nevremena s tučom i nevremena.

U odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine bruto troškovi poslovanja porasli su za 10 posto na 269,1 milijun eura. Na kraju prvih devet mjeseci osigurateljno-tehničke pričuve iznosile su 3,2 milijarde eura, što je slično kao i na kraju prošle godine.

Matična Zavarovalnica Triglav u devet je mjeseci zabilježila 78,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Kako je pojasnio član uprave Uroš Ivanc, ovogodišnji povoljan razvoj pričuva šteta, stvoren prethodnih godina, uspješno nadomješta rast šteta i troškova koji nastaju zbog veće aktivnosti stanovništva i gospodarstva, veće inflacije i drugih utjecaja iz okruženja.

U grupi procjenjuju da će ove godine ostvariti dobit planiranu za ovu godinu, ali istovremeno upozoravaju da očekivanja za iduću godinu karakterizira vrlo visok stupanj neizvjesnosti. “Planiramo da u izazovnoj 2023. godini prema postojećem okviru izvještavanja ostvarimo između 95 i 110 milijuna eura dobiti prije oporezivanja”, pojasnio je Slapar.

Tagovi: Triglav, Zavarovalnica Triglav, Andrej Slapar
PROČITAJ I OVO
CNN smanjuje broj zaposlenika
REZOVI
CNN smanjuje broj zaposlenika

ATLANTA - Christ Licht, čelnik CNN-a koji je u vlasništvu Warner Brosa, obavijestio je zaposlenike dopisom u srijedu da su u tijeku otpuštanja, navodi se u e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
BRODARI
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
SPLIT - Brodarska kompanija Jadroplova izvijestila je u srijedu da je sklopila ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG), po cijeni od 23,5 milijuna dolara.
H&M otpušta 1.500 radnika
REZOVI
H&M otpušta 1.500 radnika
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje građana zbog krize troškova života.
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE