GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav vratila se profitu

Grupa Triglav vratila se profitu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 10:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Triglav u prvom je polugodištu zabilježila 9,9 milijuna eura čiste dobiti, nakon što je u istom razdoblju lani poslovala s gubitkom od 3,7 milijuna eura. Bruto premija porasla je za 12 posto na 893,5 milijuna eura. Prema ovogodišnjim žrtvama, procjenjuje se da će iznos masovne štete doseći vrijednost između 150 i 200 milijuna eura.

Grupa Triglav je u prvom polugodištu zabilježila ukupne prihode od 737,9 milijuna eura, što je 12 posto više nego u prvom polugodištu lani, pokazuje polugodišnje izvješće koje je Zavarovalnica Triglav objavila na stranicama Ljubljanske dionice. Razmjena.

Poslovni rezultat iz poslova osiguranja pogoršan je u prvoj polovici godine za 17 posto na 19,9 milijuna eura, dok se rezultat od ulaganja pretvorio u dobit od 53,8 milijuna eura nakon prošlogodišnjeg gubitka od 72,6 milijuna eura.


S druge strane, matična Zavarovalnica Triglav u prvom je polugodištu zabilježila prihode od 370,6 milijuna eura, što je 14 posto više nego u istom razdoblju lani. Ostvario je 540,2 milijuna eura bruto premije osiguranja, što je 14 posto više. S 24,6 milijuna eura neto dobit veća je za 23 posto.

Kako su istaknuli, ovogodišnje neočekivano ograničenje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji uzrokovalo je visok gubitak u segmentu zdravstvenog osiguranja, koji je na kraju godine iznosio 30,9 milijuna eura.

Prirodne katastrofe u Sloveniji i regiji, posebice oluje, tuče i poplave u srpnju i kolovozu, uzrokovale su povijesno visoke gubitke za grupu. Njihova trenutna procjena je između 150 i 200 milijuna eura. Uzimajući u obzir reosigurateljnu zaštitu, procjenjuju da će njihov negativan učinak na dobit koncerna biti između 40 i 50 milijuna eura.

Grupacija procjenjuje da će zbog gubitaka u segmentu zdravstvenog osiguranja i šteta od elementarnih nepogoda, njen godišnji poslovni rezultat prije oporezivanja biti oko 80 posto manji od planiranog.

Dobit prije oporezivanja u djelatnosti osiguranja iznosila je 5,1 milijun eura i rezultat je dobrog rezultata financijskih ulaganja (10,2 milijuna eura) i negativnog rezultata u osigurateljno-tehničkom dijelu poslovanja (-5,1 milijun eura). Potonji je uzrokovan spomenutim 30,9 milijuna eura visokim gubitkom u segmentu zdravstvenog osiguranja.

„U izazovnim smo uvjetima iz godine u godinu povećali ukupni obujam poslovanja i dobro poslovali u obje djelatnosti, no ovogodišnja nagla promjena u slovenskom zdravstvenom sustavu s regulacijom cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja uzrokovala je gubitak u zdravstvu. segment osiguranja. To je svojom veličinom značajno utjecalo na polugodišnje poslovne rezultate koncerna", sažeo je u izvješću predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Govoreći o poslovanju Grupe Triglav do kraja godine, Slapar je istaknuo kako je u sadašnjoj situaciji njihova skrb prvenstveno usmjerena na korisnike koji su pretrpjeli štetu u elementarnim nepogodama.

Prema Slaparovim riječima, utjecaj gubitaka na poslovni rezultat grupe značajno će premašiti višegodišnji prosjek, no Slapar je uvjerio da grupa ostaje financijski stabilna, primjereno likvidna i kapitalizirana na odgovarajućoj razini.

Tagovi: Triglav, Grupa Triglav
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE