GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav za devet mjeseci s 48% većom neto dobiti

Grupa Triglav za devet mjeseci s 48% većom neto dobiti
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 08:16
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 75,2 milijuna eura, što je 48 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Konsolidirana bruto premija osiguranja porasla je za 10 posto na 1,06 milijardi eura. Grupa procjenjuje da će premašiti prvotno planiranu godišnju dobit.

Procjenjuju da se godišnja dobit, s obzirom na predviđene uvjete poslovanja, do kraja godine očekuje između 115 i 125 milijuna eura. Sljedeće godine planiraju povećati obujam premija osiguranja na više od 1,4 milijarde eura i dobit prije oporezivanja između 120 i 130 milijuna eura. Grupa je također ažurirala svoju strategiju do 2025. godine, zadržavajući bitne smjernice i nadograđujući ih u smislu razvoja.

Konsolidirana dobit prije oporezivanja grupe u prvih devet mjeseci ove godine porasla je za 48 posto na 92,1 milijun eura. Dobit od neživotnih osiguranja iznosila je 66 milijuna eura (rast od 25%), zdravstvenog 9,6 milijuna eura (rast od 25%) i životnog i mirovinskog osiguranja 10 milijuna eura. Dobit neosiguravajućih društava grupe dosegnula je 6,5 milijuna eura (rast od 190 posto), rekli su.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar ocijenio je da su uspješno poslovali i u trećem tromjesečju ove godine.

“Ostvarili smo vrlo dobre rezultate u tehničkom dijelu poslovanja i u upravljanju imovinom klijenata, dok se očekivalo da će na povrat portfelja osiguranja utjecati situacija još uvijek niskih kamatnih stopa. Na temelju postignutog i uzimajući u obzir planirano stanje do kraja godine, očekujemo da će naša godišnja dobit prije oporezivanja biti veća od prvotno planirane”, rekao je.

Grupa je povećala obujam premije na svim tržištima iu sva tri segmenta osiguranja. U Sloveniji je rast iznosio osam posto, što je četiri postotna boda iznad tržišta, a na tržištima izvan Slovenije 16 posto. Premije neživotnih osiguranja porasle su za 12 posto, premije životnih i mirovinskih osiguranja za devet posto, a premije zdravstvenih osiguranja za 1 posto.

Obim bruto šteta u iznosu od 521,6 milijuna eura nije značajno odstupio od usporednog razdoblja u protekle dvije godine, naveli su. Na to su utjecali višegodišnji rast portfelja osiguranja i prirodni masovni štetni događaji, koji u prvih devet mjeseci ove godine nisu dosegli ekstremne razine. „Situacija pandemije covid-19 ponovno unosi dinamiku šteta u dio poslovanja Triglav Grupe, jer neke vrste osiguranja i dalje pokazuju manju učestalost šteta, dok su druge povećane štete zbog prošlogodišnjih neuspjeha pojedinih usluga, “ objasnili su.

Grupa je krajem rujna imala 7% više tehničkih pričuva nego na kraju 2020. Uroš Ivanc, član Uprave Zavarovalnice Triglav, kazao je kako je na postignute tehničke rezultate dodatno pozitivno utjecala relativno manja učestalost šteta i povoljan razvoj pričuva šteta.formiran tijekom godina. "Prošle godine smo ih osmislili s posebnim oprezom zbog povećane neizvjesnosti zbog početka pandemije", rekao je.

Očekivalo se da će situacija s niskim kamatnim stopama utjecati na povrat investicijskog portfelja Grupe koji je iznosio 3,60 milijardi eura. Njegov se sastav nije bitno promijenio. Stanje na financijskim tržištima i neto priljevi pozitivno su utjecali na poslovanje Triglav Sklada i na volumen imovine klijenata kojom društvo upravlja u investicijskim fondovima i kroz individualno upravljanje. Oni su dosegli 1,40 milijardi eura, što je 21 posto više nego na kraju 2020. godine.

Prema Slaparovim riječima, iduće godine planiraju nastaviti rast premije na postojećim tržištima regije, kao i na onim tržištima EU na kojima posluju po principu slobodnog kretanja usluga. Dobar učinak očekuje se i u poslovanju upravljanja imovinom klijenata. Zbog rasta portfelja osiguranja i drugih čimbenika očekuju i povećani obim šteta, te slične trendove masovnih šteta kao i prethodnih godina.

Ažurirana strategija Grupe Triglav do 2025. godine ne mijenja postojeće smjernice. To ih nadograđuje prema rastu i razvoju i usmjerenosti na kupca. U tu svrhu nastavlja proces digitalne transformacije i razvoj uslužno orijentiranih poslovnih modela i ekosustava koji zadovoljavaju međusobno povezane potrebe kupaca. U strateškom razdoblju grupa planira povrat na kapital od 10% te u 2025. godini ukupne prihode koji će premašiti 1,6 milijardi eura.

Tagovi: Grupa Triglav, Triglav, Zavarovalnica Triglav, Andrej Slapar
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE