BEOGRAD - Španjolski CAF tramvaji posljednji su koji su za potrebe beogradskog javnog prijevoza kupljeni prije više od deset godina i njih 30 popravlja prosjek izuzetno starom i dotrajalom tramvajskom sistemu GSP Beograd." /> BEOGRAD - Španjolski CAF tramvaji posljednji su koji su za potrebe beogradskog javnog prijevoza kupljeni prije više od deset godina i njih 30 popravlja prosjek izuzetno starom i dotrajalom tramvajskom sistemu GSP Beograd."> GSP Beograd kupuje 20 novih tramvaja | SEEbiz.eu

GSP Beograd kupuje 20 novih tramvaja

GSP Beograd kupuje 20 novih tramvaja
TRAMVAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 11:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Španjolski CAF tramvaji posljednji su koji su za potrebe beogradskog javnog prijevoza kupljeni prije više od deset godina i njih 30 popravlja prosjek izuzetno starom i dotrajalom tramvajskom sistemu GSP Beograd.

Poslije toga, jedno vrijeme kupovina tramvaja uopće nije spominjana, da bi posljednjih nekoliko godina gradska vlast najavljivala i obećavala nabavku novih tramvaja, ali na najavama se sve i završavalo. Da su posljednje najave na ovu temu nešto sigurnije, moglo se naslutiti u rujnu ove godine na sjednici Skupštine grada kada se odlukom većine GSP zadužio sa 325 milijuna eura, a u susret najavljenoj nabavci tramvaja. Tu dugo očekivanu nabavku najveći gradski prijevoznik sada je i raspisao. 

Kako se može vidjeti u tenderskoj dokumentaciji riječ je o nabavci 20 niskopodnih tramvaja, a kao rok za dostavljanje ponuda određen je 8. prosinca ove godine. Zanimljivo, u tenderskoj dokumentaciji, iako je riječ o nabavci koja će biti velikog iznosa, nije navedena i procijenjena vrijednost nabavke. Sam budući ugovor oročen je na 48 mjeseci odnosno na četiri godine, pa se očekuje da, kao i u slučaju ranijih nabavki vozila za potrebe javnog prijevoza, i isporuka novih tramvaja bude organizirani u nekoliko faza.  

Novi tramvaji trebali bi biti projektirani i izrađeni za životni vijek od najmanje 30 godina sigurne i pouzdane eksploatacije pod uvjetom koji su opisani u nastavku. Smatra se da tramvaji prelaze oko 70.000 km godišnje. Isporučitelj će podnijeti dokumentirani dokaz o sposobnosti zadovoljavanja ovog zahtjeva - precizira se između ostalog u dokumentaciji. Kako su objavili srpski mediji vozilo moraj biti  mehanički kompatibilna sa postojećim vozilima odnosno sa onim tramvajima koji su prometu na ulicama Beograda. 

Svi troškovi dopremanja tramvaja od radnog prostora isporučitelja do garaža GSP Beograd, kao i troškovi iskrcavanja i ispravnog postavljanja tramvaja na kolosijek, i svi drugi troškovi nastali u toku isporuke padaju na teret isporučitelja. Nova vozila moraju biti usklađena u svakom pogledu sa tramvajskom infrastrukturom grada Beograda, uvjetima održavanja, a projektirana brzina na pruzi u tramvajskoj mreži je 50 km/h na horizontalnim i ravnim dionicama, među ostalim stoji u natječaju.  

Tagovi: GSP Beograd, tramvaji
PROČITAJ I OVO
Štrajk u Deutsche Telekomu usred pregovora o plaćama
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk u Deutsche Telekomu usred pregovora o plaćama
FRANKFURT - Njemački sindikat Verdi pozvao je u nedjelju na nacionalni štrajk u odjelu korisničke službe Deutsche Telekoma dok se nastavljaju pregovori o plaćama i uvjetima.
Hrvatska industrija ipak se blago oporavlja
OPORAVAK
Hrvatska industrija ipak se blago oporavlja
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u ožujku je bila 5 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine. Na mjesečnoj razini podaci su malo bolji, bilježi se rast od 1,4 posto. Stanje u industriji poboljšava se, a pokazuju to i rezultati poslovanja domaćih tvrtki usmjerenih na izvoz.
Trgovci radnicima nude bonuse ako dovedu nove ljude
BONUSI
Trgovci radnicima nude bonuse ako dovedu nove ljude
ZAGREB - Rijetki radnici odlučuju se za zahtjevan i premalo plaćen rad u trgovini pa poslodavci nude bonuse za one koji dovedu nove radnike, a stanje bi se moglo popraviti i sklapanjem kolektivnog ugovora između Sindikata trgovine i poslodavaca.
Celjski Kovintrade ulaže pet milijuna eura u novo skladište u Srbiji
INVESTICIJE
Celjski Kovintrade ulaže pet milijuna eura u novo skladište u Srbiji
CELJE - Kovintrade iz Celja otvorio je u travnju novo skladište u Kragujevcu u Srbiji povodom 20. godišnjice poslovanja svoje podružnice Kovintrade Srbija.
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
NESLUŽBENO
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
LJUBLJANA - Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane u Sloveniji, piše Delo u subotnjem izdanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE