GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Adris Grupe u prvom polugodištu 45 milijuna kuna

Gubitak Adris Grupe u prvom polugodištu 45 milijuna kuna
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 18:19
Autor: SEEbiz

ROVINJ - Adris Grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto gubitak od 45 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 181 milijun kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u petak.

Gubitak je nastao ponajprije zbog bitno smanjenih poslovnih aktivnosti turističkog dijela Grupe, navodi se u izvješću.

Ukupni prihodi Adris grupe u prvih su šest mjeseci iznosili su 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,91 milijardu kuna i za 22 posto manji su od prošlogodišnjih.

Izazovi u poslovanju prouzročeni pandemijom koronavirusa, a posljedično i globalna gospodarska kriza, zahtijevaju brzu prilagodbu poslovanja u novim okolnostima, ističu iz Adrisa.

Podsjećaju da su već na početku krize poduzeli mnogobrojne aktivnosti u svim svojim tvrtkama da očuvaju kontinuitet poslovanja. Gledajući kratkoročno, stavljen je naglasak na likvidnost i optimalizaciju troškova, s ciljem dugoročne održivosti sustava, a sukladno tome, definirani su ciljevi i mjere, ističu u priopćenju.

"Definirani su ciljevi i mjere, a sve sastavnice Grupe usmjerene su na operativnu izvrsnost i selektivno investiranje, ne zaboravljajući pritom ni analizu mogućih poslovnih prilika. Poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koja će omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, ponajprije u turizmu i osiguranju", ističu iz Adrisa.

CO ostvarilo 204 milijuna kuna neto dobiti

Croatia osiguranje je u prvom polugodištu ostvarilo ukupnu bruto zaračunatu premiju od 1,58 milijardi kuna, što je pet posto manje nego u istom razdoblju lani. Razlog pada je pad tržišta životnih osiguranja i ciljana optimalizacija te ukidanje neprofitabilnog dijela portfelja.

Konsolidirana bruto zaračunata premija iznosi 1,87 milijardi kuna ili šest posto manje.

U prvom polugodištu Croatia osiguranje je ostvarilo konsolidiranu neto dobit od 204 milijuna kuna, što je dva posto manje u usporedbi s istim razdobljem lani.

CO i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 28,6 posto, ističu iz Adrisa.

Smanjena poslovna aktivnost turističkog segmenta

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog pandemije koronavirusa smanjena poslovna aktivnost turističkog dijela Grupe. Osobito su pogođena dva segmenta - kongresni turizam i tržišta ovisna o avionskom prijevozu.

Trenutačni booking pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni, navode te dodaju da pojačanja potražnja postoji u segmentu luksuznih hotela u Rovinju kao i u kampovima.

"Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu su pokrenute brojne mjere optimalizacije poslovnih procesa i racionalizacije troškova. Planirane investicije smanjene su na minimum, s ciljem čuvanja likvidnosti, i uz nastavak pripreme planiranih projekata", ističu iz Adrisa.

Napominju kako je potres u Zagrebu dodatno utjecao na stanje određenih objekata, stoga će se novim planom investicija redefinirati ulagački prioriteti.

Cromaris ostvaruje 86 posto prihoda na inozemnim tržištima

Tvrtka Cromaris je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 3,9 milijuna kuna te prihode od prodaje u iznosu od 235 milijuna kuna ili dva posto više.

Količinska prodaja joj je u tom razdoblju iznosila 4.661 tonu, što je za jedan posto manje nego u prvih šest mjeseci lani.

Snažan oporavak prodaje uslijedio je u lipnju kada je zabilježena rekordna prodaja od 1.047 tona ekvivalenta svježe ribe, što, u usporedni s istim prošlogodišnjim mjesecom, predstavlja rast od 20 posto. U prvih šest mjeseci na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od četiri posto.

Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 85 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje.

Prognoze za drugi dio godine, kako ističu, ukazuju na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda.

Tagovi: Adris Grupa, Ante Vlahović, Croatia osiguranje, koronavirus u Hrvatskoj, Maistra, Cromaris
PROČITAJ I OVO
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE