GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Đuro Đaković grupe povećan čak osam puta

Gubitak Đuro Đaković grupe povećan čak osam puta
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković grupa prošle godine poslovala je s ukupnim gubitkom od 112,5 milijuna kuna, znatno više nego godinu ranije, kada je gubitak bio nešto manji od 15 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.

Od ukupnog rezultata, na dobit od prekinutog poslovanja odnosi se 1,7 milijuna kuna, gubitak u redovnom poslovanju društva ĐĐ Specijalna vozila je 86,2 milijuna kuna, dok je u redovnom poslovanju ostalih društava ostvaren gubitak od 28 milijuna kuna, stoji dalje u izješću te kompanije.

Istodobno, poslovni prihodi bili su visini od 278,7 milijuna kuna ili gotovo 40 posto niži u odnosu na godinu ranije, dok je izvoz bio 191,8 milijuna kuna, odnosno 35,3 posto manji.

Problemi koji su pratili poslovanje u 2019. godini eskalirali su tijekom četvrtog kvartala, ističe Uprava u izvješću.

Navode da je gubitak povjerenja vjerovnika u poslovanje grupacije uzrokovao izostanak isporuka dobavljača i potporu daljnjem financiranju proizvodnje od strane financijskih institucija.

Dva društva unutar Grupe - ĐĐ Strojna obrada i ĐĐ Energetika i infrastruktura - uspjela su nastaviti stabilno poslovanje iskorištavanjem unutarnjih rezervi, a preostala - ĐĐ Specijalna vozila, ĐĐ Industrijska rješenja i ĐĐ Grupa neko su vrijeme crpila unutrašnje rezerve za držanje minimalne razine proizvodnje, a nakon toga uslijedilo je kašnjenja isplate plaća, zatim štrajk zaposlenih pa blokada poslovnih računa.

S obzirom da ta tri društva nisu bila u stanju izvršavati normalne isporuke roba i usluga, došlo je do drastičnog povećanja gubitaka, poglavito u društvo ĐĐ Specijalna vozila d.d. koje je u četvrtom kvartalu bilježilo mjesečne gubitke od 19 milijuna kuna, odnosno gubitak od 57 milijuna kuna u zadnjem kvartalu, navode dalje.

Ukupan prihod tog društva u četvrtom kvartalu iznosio je 29,7 milijuna kuna što zajedno sa prihodom od 18 milijuna kuna iz trećeg kvartala daje rezultat koji čini poslovanje potpuno neodrživim, napominju.

Društvo ĐĐ Energetika i infrastruktura ima stabilno poslovanje, a gubitak je zabilježilo isključivo radi vrijednosnog usklađenja potraživanja od društva ĐĐ Industrijska rješenja (6,9 milijuna kuna rezervacija).

Društvo ĐĐ Strojna obrada je uspjela održati stabilnost svoga poslovanja obzirom na uvjete poslovanja u cijeloj grupaciji, dodaje se.

Uvjeti neodrživosti daljnjeg poslovanja te realna prijetnja stečajem, odnosno nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje te nedostatak vlastitog kapitala, uzrok su ostavke prvo predsjednika Uprave ĐĐ grupe, zatim i cijele Uprave ĐĐ Specijalnih vozila te predsjednika Nadzornog odbora ĐĐ grupe.

Đuro Đaković grupa obratila se Vladi RH kao dioničaru sa zahtjevom za potporu sukladno Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, posjećaju iz Đure Đakovića.

Dodaju i da je početkom ove godine izabran novi predsjednik Uprave, Vlada RH je donijela odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje u visini od 300 milijuna kuna za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje, pa su ĐĐ Grupa d.d. i ĐĐ Specijalna vozila deblokirala svoje račune i isplatila zaostale plaće, dok je društvo ĐĐ Industrijska rješenja odlukom Trgovačkog suda o otvaranju postupka predstečajne nagodbe nastavilo svoj proces restrukturiranja. Nakon toga član Uprave ĐĐ Grupa d.d. je podnio ostavku.

"Prema činjenicama koje su prethodno izložene jasno je da mjere restrukturiranja koje su društva grupacije provodila od 2014. godine nisu imale uspjeh te da je opstojnost cijele drupacije bila ugrožena. Sada pred grupacijom Đuro Đaković predstoji težak postupak izrade i provedbe novog cjelokupnog programa restrukturiranja koji prethodno moraju odobriti nadležna tijela Europske komisije. Program mora sadržavati mjere i odluke koje trebaju dovesti do održivog poslovanja grupacije na srednji rok (tri do pet godina). U suprotnom vjerojatan scenarij je gašenja većih dijelova proizvodnje, gubitak najveće dijela radnih mjesta i imovine. Uspjeh programa trebao bi značiti osiguranje dugoročne održivosti i stabilnog razvoja cijele Grupacije", ističe se u izvješću.

Tagovi: Đuro Đaković.ĐĐ Strojna obrada, ĐĐ Energetika i infrastruktura, ĐĐ Specijalna vozila
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE