GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gucci razočarao prognozama, potonule dionice Keringa

Gucci razočarao prognozama, potonule dionice Keringa
RAZOČARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 20:47
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dionice francuske luksuzne grupe Kering pale su u utorak 14% nakon što je tvrtka upozorila da će prodaja Guccija izgleda pasti 20% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, usred pada transakcija u Aziji.

Rijetko upozorenje o dobiti predviđa da će ukupni prihodi grupe pasti za 10% u prva tri mjeseca 2024. na usporedivoj osnovi, izdvajajući modnu kuću od ostalih luksuznih linija LVMH i Hermes, koje su ostale otporne suočene s gospodarskim vjetrovima.

Kering je pao na dno Stoxxa 600 nakon odgođenog otvaranja, povlačeći za sobom ostale europske luksuzne linije. Dionice LVMH-a, Christian Diora i Hermesa pale su za više od 2% u prvim poslovima, dok je Burberry pao za 5,7%. Kering je pao 14,3% do 8:30 ujutro po londonskom vremenu.

"U prvom polugodištu za koje je Kering očekivao da će biti izazovno, trenutni trendovi doveli su Grupu do procjene da bi njeni konsolidirani prihodi u prvom tromjesečju 2024. trebali pasti za otprilike 10% na usporedivoj osnovi, u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine", rekao je Kering u Izjava.

“Ova izvedba prvenstveno odražava oštriji pad prodaje u Gucciju, posebice u azijsko-pacifičkoj regiji. Očekuje se da će Guccijevi usporedivi prihodi u prvom tromjesečju pasti za gotovo 20% na godišnjoj razini.”

Očekuje se da će usporavanje prvenstveno potjecati iz Azije - a ponajviše iz Kine, čije se gospodarstvo bori.

Claudia Panseri, UBS-ova glavna direktorica za ulaganja u Francuskoj, rekla je da upozorenje ukazuje na nastavak ometanja u Kini usred širih makro pritisaka.

"Kina je vjerojatno priča koja je malo drugačija", rekla je Panseri za CNBC, uspoređujući tu zemlju s američkim i europskim tržištima.

“Trebamo više vremena da vidimo porast potrošačke potrošnje. Treba nam stabilizacija tržišta nekretnina. Ali, uz to, postoji i oporavak ljudi koji putuju diljem svijeta, pa bi to trebalo dodati malo goriva priči o luksuznoj robi.

Panseri je dodala da je i dalje optimistična po pitanju luksuzne robe općenito, pri čemu tržište čini značajan udio izloženosti banke.

“Moramo vjerojatno biti selektivniji, jasno, samo zato što procjena nije jeftina. Ali sveukupna priča je još uvijek tu”, rekla je.

Gucci je nekoć bio miljenik Kering grupe, ostvarivši snažne rezultate 2021. koji su bili potaknuti ranim bumom u razdoblju pandemije. Raskošna modna linija od tada se borila da zadrži udio na tržištu jer su čak i imućni potrošači stezali remen zbog veće inflacije i prešli na "tiše luksuzne" marke.

Prošlog mjeseca Kering je izvijestio o padu prihoda od 6% u četvrtom tromjesečju 2023. godine, a prodaja je također pala za sve ostale njegove velike brendove, uključujući Yves Saint Laurent, Balenciagu i Alexander McQueen. Konkretno, prodaja Guccija pala je za 4% u odnosu na tromjesečje.

Tagovi: gucci, kering, lvmh, burberry, hermes
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE