GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAC spustio cijenu ENC uređaja za 40%

HAC spustio cijenu ENC uređaja za 40%
SNIŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 20:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Upravitelji autocesta u Hrvatskoj bilježe dramatičan pad prometa u posljednjih mjeseca dana. Na većini dionica on je manji i za 70 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. No i u ova korona vremena ima onih koji putovati moraju bilo da su prijevoznici ili ili iz poslovnih ili privatnih razloga.

Za sve one koji putuju autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste ova tvrtka je izradila posebne upute kojih se njihovi korisnici moraju držati. U HAC-u napominju kako je u planiranju putovanja izuzetno važna kontinuirana informiranost, posebice praćenje preporuka Kriznog stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, prometnih informacija HAC-a, HAK-a ili praćenje mjera zabrane kretanja koje u izvanrednim okolnostima može izdati MUP, piše Jutarnji list.

Ako ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja. Iako je promet drastično pao autocestama svaki dan prolazi više desetaka tisuća vozila od kojih većina još uvijek cestarinu plaća gotovim novcem i karticama, tj. ostvaruje kontakt s njihovim djelatnicima. Stoga iz HAC-a apeliraju da kada putujete autocestama, koristite ENC uređaje, odnosno beskontaktnu naplatu cestarine. S obzirom na to da je u međuvremenu podignut iznos limita na 250 kuna, taj iznos je najvećem broju vozača sasvim dovoljan za kartično plaćanje cestarine bez ukucavanja PIN-a. Odnosno dovoljno je samo prisloniti karticu na POS uređaj.

Ako nemate ENC možete ga kupiti u njihovim prodajnim uredima a prilikom čekanja u redu održavajte razmak od barem 1 metra, a kod razgovora s djelatnicima razmak od 1,5 metra. Kako bi korisnicima koji nemaju ENC omogućili korištenje uređaja, HAC je spustio cijenu ENC uređaja za 40%. Tako sada umjesto 122 kune, ENC uređaj stoji 73 kune. U prodaju je stavljeno 3.000 uređaja. Ukoliko već koristite ENC Hrvatskih autocesta preporučuje se da nadoplatu ENC računa izvršite putem internet bankarstva ili Aircash aplikacije.

Kako bi se potaklo korisnike da što više koriste ENC uređaje Ministarstvo prometa je odlučilo produžiti trajanje sezonskog „zimskog“ ENC popusta do 1. lipnja. Osim toga, uveden je dodatni popust od 7% za vozila EURO VI za vozila III i IV skupine koja koriste ENC uz naknadno plaćanje kreditnom/naftnom karticom, tijekom godine dana.

Za putovanje autocestama savjetuje se da primijenite nekoliko jednostavnih mjera samozaštite poput korištenja jednokratnih rukavica tijekom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila. Mjere možete primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, a bez obzira na to što se nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske postaje na autocestama, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Policijski sluzbenici su od ponoci na podrucju cijele Policijske uprave zadarske zapoceli nadzirati provedbu Odluke o zabrani napustanja mjesta prebivalista i stalnog boravka koju je Stozer civilne zastite RH donio u cilju smanjenja mogucnosti sirenja zaraze koronavirusom.
Na fotografiji: detalj sa naplatnih kucica autoceste Zadar 1.

Pojačano održavanje osobne higijene vrijedi i prilikom zadržavanja na odmorištima, benzinskim postajama i drugim javnim prostorima. Nadalje morate imati na umu da su na svim odmorištima uz autoceste ugostiteljski objekti zatvoreni i da se hranom i pićem možete opskrbiti samo na benzinskim crpkama. Također, u slučaju kvara vozila te potrebe za asistencijom djelatnika HAC-a ili vučne službe, preporučuje se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.

Naravno, na put ne krećite ako osjećate moguće simptome zaraze koronavirusom, pratite preporuke nadležnih službi, vozite odgovorno i brinite o svom zdravlju.

Uz ove mjere, Ministarstvo prometa donijelo je odluku o privremenoj odgodi sezonskog povećanja cestarine za 10% za vozila IA, I i II skupine u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna.

Tagovi: Hrvatske autoceste, ENC uređaj, cestarine, promet na autocestama
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE