GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAC-u i HC-u suglasnost za kredite od 144 milijuna eura i 703 milijuna kuna

HAC-u i HC-u suglasnost za kredite od 144 milijuna eura i 703 milijuna kuna
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 14:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost i državna jamstva za tri kreidta Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta - HAC-u za dva kredita ukupnog iznosa 144 milijuna eura za refinanciranje kredita kod KfW IPEX-Bank i financiranje izgradnje autoceste A7, a HC-u za kredit od 703 milijuna kuna za financiranja projekata i plana poslovanja.

Vlada je tako HAC-u dala odobrenje i državno jamstvo za kredit u iznosu od 62,58 milijuna eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke (HPB), pri čemu će Zagrebačka banka i HPB dati kredti do 31,29 milijuna eura po kamatnoj stopi šestomjesečni euribor uvećano za 1,15 postotnih bodova, dok će HBOR osigurati preostalih 236,5 milijuna kuna i to po fisknoj kamatnoj stopi od 1,8 posto godišnje. Ročnost kredita je 12 godina.

Tim će se novcem, kako je objasnio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, refinancirati postojeći kredit njemačke KfW IPEX-Bank koji je ugovoren 2011. godine, a čiji preostali dug po glavnici iznosi 62,57 milijuna eura.

HAC će pritom ostvariti dodatnu likvidnost od oko 35,8 milijun eura u razdoblju od lipnja 2021. do lipnja 2024. koje će se usmjeriti u izgradnju dionice autoceste A11 Lekenik - Sisak, najavio je Butković.

Vlada je HAC-u odobrila da se uz državno jamstvo zaduži kod HBOR-a i HPB-a u iznosu od 81,4 milijuna eura, a za financiranje izgradnje autoceste A7 Rupa - Rijeka - Žuta Lokva. U tome HPB sudjeluje s kreditom do 40,7 milijuna eura, po kamatnoj stopi šestomjesečni euribor uvećano za 1,03 postotna boda, a preostalih 305 milijuna kuna osigurat će HBOR po fiksnoj kamatnoj stopi od 1,8 posto. Ročnost kredita je 13 godina s počekom nakon završenog razdoblja korištenja, koje traje četiri godine.

Tim će se kreditom osigurati novac za projekt izgradnje (prve faze) autoceste A7 Rupa - Rijeka - Žuta Lokva, sektor Križišće - Žuta Lokva, s uključenim HEP priključkom i izmještanjem instalacija, odnosno nastavlja se dio njezine izgradnje prema interregionalnom čvoru Žuta Lokva.

"Nastavkom izgradnje te autoceste na sektoru Križišće - Žuta Lokva preusmjerit će se promet vozila s državnih cesta na autocestu čime se povećava sigurnost svih sudionika prometa zbog rasterećenja i manje prometne opterećenosti lokalnih prometnica", naglasio je Butković.

Inače, na ulazu u grad Rijeku autocesta A7 spaja se s autocestom A6 Bosiljevo - Rijeka, dok bi se na interregionalnom čvoru Žuta Lokva autocesta A7 spojila s autocestom A1 Zagreb - Boslijevo - Split - Dubrovnik, a time bi autocesta A7 bila sastavni dio Jadransko-jonskog autocestovnog koridora kroz Hrvatsku koji se proteže od Rupe preko Rijeke do Žute Lokve te preko Splita sve do Dubrovnika.

Vladinu suglasnost i državno jamstvo dobile su i Hrvatske ceste za kredit u iznosu od 703 milijuna kuna kod Erste&Steiermärkische Bank, HPB-a, OTP banke, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke. Kamatna stopa za taj kredit je iznos fiksne marže od 1,15 postotnih bodova uvećano za prinos na trezorske zapise ročnosti 182 dana. Krajnje dospijeće kredita je na 12. godišnjicu od dana sklapanja ugovora o kreditu, uz poček od tri godine.

S tih će se 703 milijuna kuna osigurati sredstva za financiranja projekata i plana poslovanja Hrvatskih cesta u ovoj godini, pri čemu se s iznosom od 300 milijuna kuna planiraju podmiriti obveze po revolving kreditu s HPB-om (koji dospjeva početkom lipnja), dok će se preostala 403,3 milijuna kuna podmiriti obveze po projektima koji su sadržani u Planu građenja i održavanja državnih cesta za 2021. godinu.

To su uz ostalo radovi na dionicama Vukmanički Cerovec - Mostanje, Beli Manastir - Farkaševac - Bjelovar, istočna obilaznica Novog Marofa, most Sava - Okučani - Gradiška, most i pristupne ceste preko rijeke Kupe u Pokuplju, nadvožnjak preko željezničke pruge u Križevcima, brza cesta Vrbovec - Križevci - Koprivnica, čvor Donja Zdenčina te most na rijeci Kupi kod Lasinje, pobrojao je ministar Butković.

Tagovi: Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, KfW, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska elektroprivreda, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
American Express nadmašio očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
American Express nadmašio očekivanja
NEW YORK - American Express ostvario je neto dobit od 2,28 milijardi dolara ili 2,80 dolara po dionici u drugom tromjesečju ove godine, nadmašivši prognoze analitičara s Wall Streeta.
Atlantic Grupa o mogućem štrajku u Atlantic Tradeu: Radnici imaju dobre kompenzacijske pakete
REAKCIJE
Atlantic Grupa o mogućem štrajku u Atlantic Tradeu: Radnici imaju dobre kompenzacijske pakete
ZAGREB - Uprava smatra da je dugoročne materijalne obaveze nužno vezati uz poslovnu uspješnost kompanije, odgovorili su u petak iz Atlantic Grupe.
Dokapitalizacija Dalekovoda: Premašen najviši iznos
KAPITAL
Dokapitalizacija Dalekovoda: Premašen najviši iznos
ZAGREB - Dalekovod je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, objavile su te tvrtke putem Zagrebačke burze.
Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
VLAK
Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
ZAGREB - Novi elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz na području Rijeke, kojeg je proizveo Končar – Električna vozila, u petak je svečano pušten u promet, a prometovat će na liniji od Rijeke do Permana i od Rijeke do Ogulina.
Sindikat Atlantic Tradea: Propao pokušaj mirenja, moguć štrajk
ŠTRAJK?
Sindikat Atlantic Tradea: Propao pokušaj mirenja, moguć štrajk
ZAGREB - Sindikat zaposlenih u Atlantic Tradeu izvijestio je u petak da je propao pokušaj mirenja sindikata i poslodavca Atlantic Tradea u sporu oko kolektivnog ugovora čime su se ostvarile zakonske pretpostavke za pokretanjem industrijske akcije, odnosno štrajka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE