GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAMAG-BICRO: Poduzetnicima ponovo na raspolaganju covid-19 zajmovi

HAMAG-BICRO: Poduzetnicima ponovo na raspolaganju covid-19 zajmovi
ZAJMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 19:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poduzetnici će se od srijede, 9. prosinca ponovno moći prijativi za covid-19 zajmove za obrtna sredstva, a na raspolaganju će im biti ukupno 1,3 milijarde kuna, objavila je u utorak Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

"Poduzetnicima je ponovno na raspolaganju covid-19 zajam za obrtna sredstva, a prijave počinju 9. prosinca u 8 sati", navodi se u priopćenju.

Iz HAMAG-BICRO-a podsjećaju da je program financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna.

"Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva", navode iz agencije.

Trajanje samog programa je ograničeno do 31.prosinca 2021. godine, ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije, napominju iz HAMAG-BICRO-a.

Podsjećaju i kako agencija, u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo zbog epidemije koronavirusa.

Sukladno zaključku vlade od 30. studenoga ove godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete covid-19 zajmova te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su- zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite RH od 27. studenoga 2020. godine, ili su u ovoj godini ostvarila pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na lanjsku godinu.

Iz HAMAG-BICRO-a napominju da je na službenim stranicama agencije objavljen tekst programa koji sadrži sve kriterije prihvatljivosti, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično.

Također, objavljen je i popis dokumentacije kao i način podnošenja prijave, koji će u ovom slučaju biti moguć isključivo putem interneta.

Pritom, zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

Uz to, iz HAMAG-BICRO-a ističu i kako će prijava koja neće sadržavati svu traženu dokumentaciju biti odbačena kao nepotpuna, što ne isključuje mogućnost nove prijave na zajam.

U cilju osiguranja potpore što većem broju poduzetnika čije je poslovanje ugroženo, poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po programu, navodi se u priopćenju.

Cilj financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, podsjećaju iz HAMAG-BICRO-a.

HAMAG-BICRO u koronakrizi tvrtkama odobrio 1,9 milijardi kuna

Iz agencije su izvijestili i da su kroz gospodarske mjere od ožujka zaprimili višestruko veći broj zahtjeva u odnosu na prethodne godine.

Od pristiglih 7760 zahtjeva, obrađeni su svi zahtjevi za likvidnost, dok je ukupno po svim mjerama obrađeno njih 7535.

Od toga je HAMAG-BICRO za 5397 tvrtki odobrio 1,9 milijardi kuna, što je ujedno najveći iznos koji je jedna institucija plasirala u koronakrizi za mikro, malo i srednje poduzetništvo na nacionalnoj razini, istaknuto je u priopćenju, u podsjećanje da su poduzetnicima još uvijek na raspolaganju svi financijski instrumenti po povoljnim uvjetima.

Tagovi: HAMAG-BICRO, covid-19 zajmovi
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE