GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa preporučuje nefinancijsko izvještavanje posvećeno održivom razvoju

Hanfa preporučuje nefinancijsko izvještavanje posvećeno održivom razvoju
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutno 31 poduzeće obveznik nefinancijskog izvještavanja, a još 10 sastavlja ih dobrovoljno, podatci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s godišnjeg edukativnog skupa Hanfe i tvrtki koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi o nefinancijskom izvještavanju usmjerenom održivom razvoju.

"Više od stotinu predstavnika iz 56 poduzeća čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, upućeno je u zakonodavne okvire EU o održivom financiranju kojim ESG čimbenici (environmental, social & governmental, tj. okolišni, društveni i upravljački) postaju tržišno relevantne informacije te dobilo jasan pregled metodologije izvještavanja, parametara na koje je potrebno obratiti pozornost, obveza koje su već stupile ili će ubrzo stupiti na snagu, a predstavljen im je i ESEF - novi jedinstveni elektronički format za predaju godišnjih izvještaja", navodi se u priopćenju Hanfe.

Podsjeća se da će, prema EU regulativi, svi izdavatelji koji su obveznici sastavljanja nefinancijskih izvještaja morati od 2022. godine započeti s objavama za prva dva okolišna cilja - ublažavanje klimatskih promjena, odnosno prilagodbom na klimatske promjene, dok će od 2023. biti obvezni objavljivati podatke za ukupnih šest okolišnih ciljeva (održivu uporabu i zaštitu vodnih i morskih resursa, kružno gospodarstvo, prevenciju onečišćenja i zdrav ekosustav). Prijedlog nove EU (CSRD) Direktive od 2024. traži obvezu objave proširenog opsega ESG čimbenika za sva velika društva, a od 2027. i za mala i srednja društva, ističu iz Hanfe.

"U kontekstu pristupa kapitalu, a u velikoj mjeri i EU fondovima, ESG kriteriji već imaj značajnu težinu, a njihov će značaj još bitno rasti. Ulagatelji posljednjih godina sustavno propituju svoje ulagačke kriterije te ugrađuju u njih ESG komponente, aktivno usmjeravajući svoja ulaganja prema prilikama održivog, zelenog, društveno i upravljački odgovornog, a slični uvjeti postali su zahtjev svakog EU sufinanciranja. To će se, imajući u vidu globalne i EU trendove, još povećavati pa je prilika biti među prvima ili barem naprednijima", poručuju iz Hanfe.

Podsjećaju pritom da je Hanfa već početkom godine prva u Hrvatskoj izdala Smjernice za izradu i objavu ESG relevantnih informacija izdavatelja.

"U Republici Hrvatskoj u ovom trenutku je 31 poduzeće (izdavatelj) obveznik nefinancijskog izvještavanja, a još deset sastavlja ih dobrovoljno. Svim izdavateljima preporuča se da počnu dobrovoljno objavljivati ovakve izvještaje kako bi postali vidljiviji financijskom sektoru, ali i svim dionicima, strateškim partnerima ili pak bankama za dobivanje povoljnijih zajmova, budući da će i one u svojim izvještajima biti obvezne prikazivati slične pokazatelje", obrazlažu iz Hanfe.


Potvrdio je to i član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak istaknuvši kako je Hrvatska, u skladu s EU ciljevima, jasno odredila smjer razvoja usvajanjem Nacionalne razvojne strategije do 2030. u kojoj se kao prvi strateški cilj razvoja ističe upravo održivo gospodarstvo prema kojem će u sljedećih deset godina biti usmjereni nacionalni i europski izvori financiranja.

"Sudionici na tržištu kapitala koji već sad prepoznaju prednosti ESG izvještavanja te započnu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje održivih ciljeva bit će u strateškoj prednosti, uspješniji i konkurentniji u novim tržišnim uvjetima i privlačniji ulagačima, uz bolji pristup povoljnijim izvorima financiranja i veći povrat ulaganja", izjavio je Ridzak.

U priopćenju se prenosi i kako je koordinator inicijative UN-a Održiva tržišta kapitala Anthony Miller pohvalio Hanfu, Zagrebačku burzu i sve dionike na hrvatskom tržištu kapitala na angažmanu uloženom u promoviranje održivog financiranja tijekom proteklog razdoblja, istaknuvši kako je vidljiv ogroman napredak.

Naglasio je kako su i u javnom i u privatnom sektoru diljem svijeta vidljive brojne inicijative usmjerene postizanju održivih ciljeva UN-a do 2030. godine. "Ovo je veliki globalni projekt na koji je fokusirana pažnja donositelja političkih odluka, ali i članova privatnog sektora uključujući i ulagatelje", rekao je Miller, koji je sudionike edukacije potaknuo da čim prije integriraju održive ciljeve razvoja u svoje portfelje i strategije ulaganja i na taj se način počnu kretati prema neizbježnoj budućnosti.

Voditeljica Odjela za partnerstva Ureda Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj Lidija Gamulin istaknula je važnost promoviranja dječjih prava i procjenjivanja rizika zaštite dječjih prava u industriji, ne samo u kontekstu rada maloljetnih osoba, već i na nivou marketinga i kvalitete proizvoda.

Gamulin je, kako se prenosi u priopćenju, zahvalila Hanfi na suradnji i integriranju prava djece i politika podrške obiteljima u Smjernice za izradu i objavu ESG informacija.

Iz Hanfe podsjećaju i kako se za tu veliku promjenu intenzivno na globalnoj razini priprema i cijela financijska industrija, od banaka do brojnih mirovinskih i investicijskih fondova.

"Podaci s globalnog tržišta govore o ubrzanom rastu ulaganja fondova u dionice koje se trenutno analiziraju i klasificiraju kao održive i uzimajući u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike, tzv. ESG faktore. Zbog očekivanja nove EU regulative i njezinih zelenih ciljeva, imovina je u europskim održivim fondovima porasla za više od 50 posto u prošloj godini, dosegnuvši 1,1 bilijun eura. Pritom je u prošloj 'kriznoj' godini diljem Europe osnovano više od 500 novih fondova koji su usmjereni na održivost, a više od 250 postojećih je preimenovalo svoju strategiju ulaganja prema ulaganju u očuvanje okoliša. Za razliku od drugih, investicijski fondovi koji su i ranije bili usmjereni na takva ulaganja nisu gubili svoju imovinu u prvom valu pandemijske krize", ističu iz Hanfe.

Tagovi: Hanfa, održivi razvoj, Lidija Gamulin, ESG izvještavanje
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE