GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Heineken Bregoviću mora platiti zbog povrede autorskih prava

Heineken Bregoviću mora platiti zbog povrede autorskih prava
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2019 / 11:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Visoki trgovački sud potvrdio je ovih dana presudu u devet godina staroj tužbi kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare, odnosno Heinekena zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela.

Prema presudi, koju je prošli tjedan potvrdio Visoki trgovački sud, Heineken će Bregoviću morati isplatiti 600 tisuća kuna plus zatezne kamate.

Naime, sud je utvrdio da je Heineken, koji je vlasnik Karlovačke pivovare, neovlašteno bez odobrenja autora koristio autorsko glazbeno djelo Gorana Bregovića 'Bitanga i princeza'. Heineken je muziku koristio u sklopu marketinške kampanje 'Karlovačko live 2007', a pjesmu su preradili, odnosno sinhronizirali u TV i radio spot te postavili reklamni sadržaj na službenu stranicu karlovačko.hr. Na taj način su, zaključio je sud, povrijedili imovinsko pravo autora.

Bregović je zbog povrede autorskog prava tužio i za druge pjesme - 'Za Esmu', 'Jer kad ostariš', 'A i ti me iznevjeri', 'Ako ima Boga', 'Napile se ulice', 'Lipe cvatu', 'Ružica si bila', 'Kad bi bio bijelo dugme', no sud je taj zahtjev odbio. Riječ je bila o javnom izvođenju tih pjesama u sklopu kampanje 'Karlovačko live 2007.' od 1. studenog do 31. prosinca 2007.

Sud je taj zahtjev odbio, no utvrdio je da su Bregoviću povrijeđena moralna autorska prava zbog izvođenja pjesme 'Bitanga i princeza'. Zbog toga mu Heinken mora isplatiti još 20 tisuća kuna plus zatezne kamate.

Podsjetimo, Bregović je tužbu podnio još 2010. zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela. Zanimljivo je da su sporne pjesme izvođene na turneji Karlovačko live 2007. izvodili su Bregovićevi bivši kolege iz benda Bijelo dugme: Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Iako se nagađalo da će Bregović tužiti i svoje bivše kolege, tužbu je na kraju usmjerio prema Heinekenu.

'Povrijeđena su individualna imovinska prava Gorana Bregovića jer on nije odobrio korištenje svojih djela, koja su korištena s jednim ciljem – za promociju brenda i proizvoda Karlovačke pivovare (Heineken Hrvatska d.o.o.), niti je Karlovačka pivovara zatražila dopuštenje za to od Gorana Bregovića, a nije se radilo o običnom koncertnom korištenju', kazao je za Večernji list prije nekoliko godina Bregovićev izdavač za Hrvatsku Tomislav Škulić.

Tagovi: Heineken, Goran Bregović, Karlovačka pivovara
PROČITAJ I OVO
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
DAN INVESTITORA
Generali potvrdio ciljeve, najavljuje rast dividende
MILANO - Generali je na virtualnom Danu investitora financijskoj zajednici predstavio ažurirane informacije o napretku svoje trogodišnje strategije Generali 2021.
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
UREĐAJI
Uređaj Therapy Air iOn služi kao pročišćivač i ionizator zraka
ZAGREB - Ovaj visokosofisticirani uređaj uklanja do 99,99% onečišćujućih tvari u zraku i nema štetnih nuspojava.
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
UGOVOR
Telemach Hrvatska novi klijent u portfelju agencije Ascanius Media
ZAGREB – Medijska agencija Ascanius Media potpisala je ugovor o suradnji s kompanijom Telemach Hrvatska, koja i dalje djeluje pod brendom Tele2, jednom od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj.
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
CERTIFIKAT
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
NAŠICE - Tvornica cementa i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona u Republici Hrvatskoj NEXE d.d, nagrađena je međunarodnim „ICERTIAS Customers’ Friend” certifikatom čime je prepoznata vrhunska razina usluge tvrtke.
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
REZOVI
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
LOS ANGELES - Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta uslijed teških posljedica pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE