GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hercegovina s velikim potencijalom energije vjetra

Hercegovina s velikim potencijalom energije vjetra
VJETAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2019 / 11:53
Autor: SEEbiz / energetika-net.com
MOSTAR - Prema dostupnim podacima, samo na području Hercegovačko-neretvanskog kantona ukupan tehnički potencijal za korištenje energije vjetra procjenjuje se na oko 500 MW. 

Također, identificiran je značajan broj lokacija na području koje po svojim karakteristikama imaju veliki potencijal vjetra od Konjica do Ravnog.

"Najbolji vjetropotencijali su na sjevernom dijelu podveleškog platoa, Poljica Merdžan glava, Sveta gora, a osim toga, tu su i druge lokacije u blizini, poput Pločna, kao i u okolini Nevesinja, Grebak i Morine, te oko Stoca Hrgud. Sve su te lokacije ispitane i Podveležje definitivno ima puno bolje vjetropotencijale od drugih područja" kaže za Avaz prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Sveučilišta „Džemal Bijedić". Upravo na području podveleškog platoa „Elektroprivreda BiH" (EPBiH) gradi „Vjetropark Podveležje" u koji će preko KfW banke uložiti 162 miliona KM. O ovom projektu, hvaljenom i osporavanom, skoro desetljeće se samo pričalo, a onda je početkom 2017. godine nova Uprava EPBiH potpisala ugovore s čelnicima Grada Mostara i HNK i otpočela realizaciju. Elektroprivreda BiH je za VE Podveležje, koja se nalazi 10 km od Mostara, dobila koncesiju na 30 godina.

Instalirana snaga VE Podveležje je 48 MW, a očekivana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou je 130 GW. Iako se nakon potpisivanja ugovora iznosilo da će VE Podveležje sa svojih 15 vjetroagregata početi davati električnu energiju 2018. godine, cijela priča se, ipak, otegnula.

"EPBiH je ušla u SEEWIND projekt finansiran od Europske zajednice još 2010. godine. Druga je, evo, polovina 2019. i moramo priznati da ta priča dugo traje" kaže prof. Zlomušica. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, ne misli tako. Nema većih kašnjenja, kaže on, u odnosu na dinamički plan.

"Trenutno je završen projekt izgradnje pristupnih puteva i montažnih platoa. U toku je ishođenje upotrebne dozvole za taj dio posla, kao i realizacija ugovora za izgradnju trafostanice. Taj posao bi trebao biti završen do listopada ove godine, jer zgrada trafostanice je u poodmakloj fazi. Nakon toga ostaje montaža i isporuka vjetroagregata. EPBiH je potpisala ugovor sa „Siemensom" i očekujemo početkom naredne godine da počne montaža prvih vjetroagregata na platou Podveležja" priča Salkić.

„Elektroprijenos BiH" će, dodaje, uraditi priključni vod na dalekovod Mostar – Nevesinje.

"Računamo da će s proljećem naredne godine i u onom momentu kada budemo montirali vjetroagregate trafostanica biti spojena na dalekovod i da ćemo moći isporučivati energiju u mrežu. Stoga, očekivanja su da će najkasnije početkom 2020. godine ugovor u potpunosti biti realiziran" ističe Salkić.

Uz VE Podveležje, EPBiH radi na realizaciji dva nova projekta, Bitovnja kod Konjica i na Vlašiću. Prva vjetroelektrana koju je BiH dobila je VE Mesihovina na području Tomislavgrada, koju je izgradila EPHZHB. U planu su i brojne druge vjetroelektrane u cijeloj BiH, ali realizacija tih projekata ide puževim korakom, piše Avaz.

Tagovi: Hercegovina, vjetroelektrane, Elektroprivreda BiH, Elvir Zlomušica, VE Podveležje, Senad Salkić
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
POTICAJI
Slovenija: Trideset milijuna eura na raspolaganju za digitalnu transformaciju tvrtki
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnički fond, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, objavio je natječaj za poticaje za digitalnu transformaciju mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Dostupno je 30 milijuna eura.
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
SMJENA
Novi šef Holdinga smijenio dugogodišnjeg direktora GSKG-a
ZAGREB - Joško Jakelić vodi GSKG već 16 godina. Njega uhićeni Blažević također spominje u podjeli provizije, ali USKOK ga za ništa ne tereti. Ipak je smijenjen jer uprava Holdinga nema povjerenja u njega.
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
DIVIDENDA
Telekom Slovenije veći dio prošlogodišnje dobiti isplatio kroz dividendu
LJUBLJANA- Dioničari Telekoma Slovenije dobit će bruto dividendu od 4,50 eura po dionici. Većinski vlasnik je država. Skupština je za nove članove nadzornog odbora izabrala Karlu Pinter i Jurija Toplaka.
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
POSLOVI
ĐĐ Specijalna vozila ugovorila isporuku 4,4 mln eura vrijednih vagona
SLAVONSKI BROD - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava Đuro Đaković grupe, ugovorila je s austrijskim naručiteljem proizvodnju i isporuku teretnih vagona vrijednih 4,4 milijuna eura.
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
PORUKE
Debeljak: Stečajeva nad dijelom tvrtki neće biti, sve obveze bit će podmirene do kraja mjeseca
ZAGREB - Oni koji dobiju otkaz, dobili su ga opravdano, jer loše rade, a postoje i slučajevi kad postoje viškovi, tada slijedi otpuštanje, ali ih pokušavamo prekvalifikacijom ubaciti na druge poslove, tvrdi Debeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE