GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HND i SNH traže hitne mjere za spas novinarstva

HND i SNH traže hitne mjere za spas novinarstva
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 13:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u utorak su ponovno od Vlade zatražili usvajanje hitnih mjera za spas novinarstva i najavili kako očekuju da će se o njima raspravljati na sastanku u Ministarstvu kulture najavljenom za četvrtak.

''Prije dva mjeseca je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, dva mjeseca je ove krize, a još uvijek mjere za novinarski i medijski sektor ne postoje'', istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Naglasio je i kako se novinarstvo još nije oporavilo od krize 2008. te da mnoge europske institucije traže da se učini sve da se u doba pandemije sačuva novinarstvo kao jedan od temelja demokratičnosti svakog društva, ali da to u Hrvatskoj nije slučaj.

''Hrvatska vlada se ponaša kao da priželjkuje da i ovo malo novinarstva što je ostalo nestane. Dva mjeseca hrvatska Vlada nije napravila ništa po pitanju mjera za novinarke i novinare. Mi od hrvatske Vlade više ne očekujemo, nego zahtijevamo da u što kraćem roku uvede mjere za novinare'', rekao je Zovko.

Naglasio je kako bi posljedice po novinarstvo mogle biti katastrofalne.

Kazao je i kako su udaru najviše izloženi novinari u lokalnim i regionalnim medijima. Osudio je i nedavne brutalne napade na novinare dodavši kako je nedavno napadnuta novinarka u Splitu dala iskaz DORH-u te da HND i SNH inzistiraju na najooštrijim kaznama za napadače na novinare.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kazala je da je upravo medijski sektor bio prvi na udaru mjera koje su poduzete kako bi se u poslodavci izvukli iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

''I prije nego što su se prvi rezultati krize počeli osjećati, mnogi medijski poslodavci počeli su mjere štednje. Počela su otpuštanja honoraraca, otkazivanja ugovora slobodnim novinarima, rezanja plaća i dodataka stalnozaposlenim djelatnicima. Tražimo dodatne mjere kako bi se zaštitili ne samo izdavači, nego i novinari'', rekla je Sever.

Jedna od mjera koje predlažu HND i SNH, kako je ponovno istaknula, jest da poticaje, pomoći i financijske olakšice medijskim tvrtkama treba čvrsto vezati uz ugovornu obavezu medijske tvrtke da tijekom krize neće biti otpuštanja prvenstveno najugroženijih honorarnih suradnicima i slobodnih novinara, ali i rezanja plaća i otpuštanja stalno zaposlenih.

Predloženo je povećanje javnog financiranja medija putem kriznog fonda za novinarstvo koji bi financirao novinarski rad s 30 milijuna kuna.

U HND-u i SNH-u predlažu i da se novinarima koji rade kao honorarni suradnici izravno na račune isplati naknadu od 4000 kuna na mjesec u sljedeća tri mjeseca, ali uz uvjet da poreznom karticom mogu dokazati da dosad u ovoj godini nisu imali prihod od nesamostalnog rada.

HND i SNH predlažu i da se u u trećem kvartalu ove godine raspiše novi dvogodišnji natječaj za raspodjelu sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija te da se vrati natječaj za neprofitne medije koje je od 2013. do 2015. godine provodilo Ministarstvo kulture te da se udvostruči iznos tog fonda na 6 milijuna kuna.

Predlažu i da se odmah raspodijeli 15 milijuna kuna osiguranih putem Europskog socijalnog fonda (ESF) za program "Mediji zajednice", ali odmah potom raspiše i natječaj za drugu fazu istog programa, odnosno za preostalih 15 milijuna kuna.

O problemima honorarnih novinara koji su prvi na udaru krize, otkazivanja suradnje i gubitka poslova na oniline konferencije za novinare ispred zagrebačkog Novinarskog doba govorila je i novinarka Danijela Stanojević ocijenivši kako su upravo honorarci i oni koji rade preko autorskih ugovora prvi na udaru nove krize i kako je krajnje vrijeme da Ministarstvo kulture donese neke mjere za njihovu zaštitu.

Tagovi: Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske, Hrvoje Zovko, Maja Sever, Hanza Media, Jutarnji list, Glas Istre, Slobodna Dalmacija, Globus
PROČITAJ I OVO
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE