GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Vlada prihvatiti ponudu iz Češke za Uljanik?

Hoće li Vlada prihvatiti ponudu iz Češke za Uljanik?
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
PULA - Novi Uljanik čeka prihvaćanje Strnadovih 155 milijuna kuna, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je ponuda na stolu već 40-ak dana i rok joj curi krajem ovog tjedna, a problem je što je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju.

Hoće li država prihvatiti ili odbiti pristiglu ponudu češkog investitora Jaroslava Strnada i njegove tvrtke CE Industries za Uljanik Brodogradnju 1856, odlučivat će se danas na međuresornom sastanku Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a na kojemu će nazočni biti i predstavnici Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), te Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Odluka se donosi uoči skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta, koje posjeduje 54-postotni udjel u tzv. Novom Uljaniku, a za koji im Strnad nudi 155 milijuna kuna.

Njegova ponuda na stolu je već 40-ak dana i rok joj curi krajem ovog tjedna, a problem je što je vlasnik poduzeće koje je u stečajnom postupku i držeći se propisane procedure njegov stečajni upravitelj Loris Rak pokrenuo je prodaju putem međunarodne dražbe.

Ona je i bila pripremljena i odobrena od Odbora vjerovnika, uz utvrđenu početnu cijenu od 208 milijuna kuna, a oglašavanje prodaje obustavljeno je kada je pristigla Strnadova ponuda. Stečajni upravitelj, budući da nije imao odgovor državnih institucija o toj ponudi, zakazao je za sutra skupštinu vjerovnika s dvije točke dnevnog reda.

Vjerovnici će se, a najvažniji je država, morati izjasniti jesu li za Strnadovu ponudu ili javnu dražbu. Problem predstavlja i činjenica da, kada bi i prihvatili izravnu nagodbu s češkim ulagačem, njegova je ponuda 53 milijuna kuna niža od cijene koju je stečajni upravitelj planirao oglasiti kao najnižu u dražbovnom postupku.

U slučajevima prodaje imovine propalog pulskog škvera strogo se pridržavalo procedure – čak i kada je država bila kupac brodova i žurila ih dati na dovršetak drugim domaćim brodogradilištima, nastojalo se igrati transparentno. S druge strane, Uljanik Brodogradnja 1856 uspijeva preživjeti, ali direktor Samir Hadžić ne krije kako osobno priželjkuje da država u ovom slučaju ne oteže s odlukom i prodajom, piše za Večernji list novinarka Poslovnog dnevnika Marija Brnić.

Tagovi: Uljanik, Novi uljanik, brodogradnja, Samir Hadžić, CE Industries, Đuro Đaković, Boris Cerivac
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE