GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt

Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
KOROMAČNO - U sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada, čime postaje jedan od predvodnika zelene tranzicije u Hrvatskoj.

Skraćenog naziva KOdeCo: Koromačno – dekarbonizacija – ekologija, projekt je nastavak kontinuiranih ulaganja za postizanje zelenog poslovanja istarske tvornice po najvišim švicarskim standardima, koje Holcim u Koromačnu provodi već 30 godina.

Rekonstrukcija postrojenja tvornice podrazumijeva izgradnju pretkalcinatora, novog zatvorenog prostora za smještaj goriva iz otpada za tri dana rada i zatvoreni transportni sustav za doziranje u peć te sustav za izuzimanje klorida. Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada, koja će za razliku od dosadašnjih 55% iznositi 92% te gotovo u potpunosti zamijeniti ugljen za dobivanju energije. Energetskom oporabom otpada ukinut će se upotreba 37.000 tona ugljena i smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 46.000 tona na godišnjoj razini.

„Ovaj projekt pretposljednji je korak do potpunog ukidanja korištenja ugljena, što se planira postići do 2030. godine, a već sad ćemo osigurati sve uvjete za efikasnu oporabu otpada iz obližnjih centara za gospodarenje otpadom i tako otvoriti vrata ka postizanju kružne ekonomije, što znatno može smanjiti troškove uvoza i izvoza otpada iz drugih država kao što je trenutačna praksa“, zaključila je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Također je istaknula kako su zahvaljujući odgovornom poslovanju i vođenjem brige o okolišu u dosadašnjoj oporabi otpada, već vidljivi pozitivni učinci na turizam, kako po sve većem broju kupača ispred tvornice iz godine u godinu, tako i po izgradnji kuća za odmor u vlasništvu stranaca i lokalnog stanovništva u neposrednoj blizini tvornice, što potvrđuje da je u Koromačnu moguć održiv suživot turizma i industrije.

Izgled tvornice nakon projekta neće se puno promijeniti, vrste otpada će ostati iste kao što se koriste u posljednjih 15 godina, a novi prostor za privremeni smještaj goriva iz otpada će imati sustav ventilacije kojim se zrak ne ispušta u okoliš nego se vraća natrag u proces proizvodnje i samim time ne stvara neugodne mirise, a svi novoizgrađeni dijelovi postrojenja bit će opremljeni zvučnom izolacijom kako bi njihova buka bila 5 dB(A) ispod zakonskog limita.

Izračuni Studije o utjecaju na okoliš pokazuju da će sve emisije i dalje biti značajno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i da će zrak ostati prve kategorije. Studija će biti javno objavljena u digitalnom i fizičkom obliku po otvaranju javne rasprave koja će trajati od 18.7. do 16.8. 2022.

Foto: TZ Općine Raša, fotograf Mateo GoboŽ

Tagovi: Holcim, Holcim Hrvatska, Virna Višković Agušaj, koromačno, dekarbonizacija, KOdeCo projekt
PROČITAJ I OVO
Avion prisilno sletio u Zagreb, putnik htio otvoriti izlaz
PANIKA
Avion prisilno sletio u Zagreb, putnik htio otvoriti izlaz
ZAGREB - Putnici britanskog TUI-a na letu iz Paphosa za Manchester koji su u ponedjeljak, 15. kolovoza trebali oko 17 sati poletjeti prema Manchesteru prošli su pravu dramu.
Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?
IZGLEDI
Koji tipovi hrvatskih tvrtki imaju izgleda postati jednorog?
ZAGREB - Posjedovati tvrtku čija je vrijednost veća od milijarde dolara danas je nešto čemu teže mnogi koji pokreću svoje poslovanje, a sigurno da ćemo takvih kompanija u budućnosti dobiti još barem nekoliko u Hrvatskoj.
Storylines i Brodosplit potpisali ugovor o gradnji rezidencijalnog broda
MEGA POSAO
Storylines i Brodosplit potpisali ugovor o gradnji rezidencijalnog broda
SPLIT - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.
Dukat ponovno podiže otkupnu cijenu mlijeka
MLIJEKO
Dukat ponovno podiže otkupnu cijenu mlijeka

ZAGREB - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

Turisthotel najavljuje gradnju novog hotela u gradskoj jezgri
HOTELI
Turisthotel najavljuje gradnju novog hotela u gradskoj jezgri
ZADAR - Meri Matešić Sičić, predsjednica Uprave tvrtke Turisthotel Zadar, najavila je nove projekte kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE