GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gostujući u Novom danu ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na gospodarsku situaciju u državi, a otkrio je da je država pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova. Pojasnio je i zašto je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.

Na pitanje je li zadovoljan stopom rasta gospodarstva od 2,5 posto kaže da ga to ne može zadovoljiti jer mu je cilj rast od oko 4 posto i kada se to ostvari bit će zadovoljan.

Najavio je Akcijski plan ukidanja dijela neporeznih davanja, nastavio da iz njegovog ministarstva idu s četvrtim Akcijskim planom rušenja adminstrativnih barijera i drugim Akcijskim planom za liberalizaciju usluga na tržištu Hrvatske i efikasnu prekograničnu trgovinu, mijenjanju Zakon o poticanju ulaganja kako bi stimulirali uvođenje nove tehnologije zbog digitalne transformacije.

"Bude li potrebe zakonodavni okvir će dati priliku da poduzetnici, ne samo zbog koronavirusa već i zbog turbulentnih kretanja na europskom i svjetskim tržištima, uzmu grace period do tri godine u kojima neće morati vraćati eventualna dobivena poticajna sredstva do trenutka dok se tržišta ne oporave", najavio je za N1 televiziju.

Kada je riječ o brodogradilištima 3. maj i Uljanik kaže da se za Uljanik nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, ali misli da to ne mora biti kraj brodogradnje u Puli.

Dodaje da možemo zaboraviti da to bude na način i u opsegu kako je to bilo prije. Tu posebno naglašava stvaranje učinkovitog mehanizma kontrole trošenja sredstava.

"Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac", rekao je.

"Australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3. maju kreditne aranžmane neće tražiti u Hrvatskoj, a mi ćemo pristati izdati državna jamstva u iznosu do 48 posto iznosa vrijednosti gradnje i naručitelj je pristao na to.

Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura za početak pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom.

Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto", rekao je i dodao da je to nova perspektiva za 3. maj

Pojasnio je da će izdavati jedno po jedno jamstvo. "Kada brod bude u završnoj fazi izrade polaže se kobilica za novu gradnju i tako možemo bti sigurni da će se brodovi izgraditi, a jamstva biti vraćena", rekao je ministar.

Tagovi: Darko Horvat, 3. maj, brodogradnja, Uljanik
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE