GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gostujući u Novom danu ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na gospodarsku situaciju u državi, a otkrio je da je država pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova. Pojasnio je i zašto je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.

Na pitanje je li zadovoljan stopom rasta gospodarstva od 2,5 posto kaže da ga to ne može zadovoljiti jer mu je cilj rast od oko 4 posto i kada se to ostvari bit će zadovoljan.

Najavio je Akcijski plan ukidanja dijela neporeznih davanja, nastavio da iz njegovog ministarstva idu s četvrtim Akcijskim planom rušenja adminstrativnih barijera i drugim Akcijskim planom za liberalizaciju usluga na tržištu Hrvatske i efikasnu prekograničnu trgovinu, mijenjanju Zakon o poticanju ulaganja kako bi stimulirali uvođenje nove tehnologije zbog digitalne transformacije.

"Bude li potrebe zakonodavni okvir će dati priliku da poduzetnici, ne samo zbog koronavirusa već i zbog turbulentnih kretanja na europskom i svjetskim tržištima, uzmu grace period do tri godine u kojima neće morati vraćati eventualna dobivena poticajna sredstva do trenutka dok se tržišta ne oporave", najavio je za N1 televiziju.

Kada je riječ o brodogradilištima 3. maj i Uljanik kaže da se za Uljanik nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, ali misli da to ne mora biti kraj brodogradnje u Puli.

Dodaje da možemo zaboraviti da to bude na način i u opsegu kako je to bilo prije. Tu posebno naglašava stvaranje učinkovitog mehanizma kontrole trošenja sredstava.

"Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac", rekao je.

"Australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3. maju kreditne aranžmane neće tražiti u Hrvatskoj, a mi ćemo pristati izdati državna jamstva u iznosu do 48 posto iznosa vrijednosti gradnje i naručitelj je pristao na to.

Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura za početak pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom.

Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto", rekao je i dodao da je to nova perspektiva za 3. maj

Pojasnio je da će izdavati jedno po jedno jamstvo. "Kada brod bude u završnoj fazi izrade polaže se kobilica za novu gradnju i tako možemo bti sigurni da će se brodovi izgraditi, a jamstva biti vraćena", rekao je ministar.

Tagovi: Darko Horvat, 3. maj, brodogradnja, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
UZLET
Dionice Granolija katapultirane nakon odličnih rezultata
ZAGREB - Dionice Granolija u ovom su tjednu katapultirane čak 99 posto, na 32,6 kuna. Volumen trgovine nije bio pretjeran, samo 105 tisuća kuna.
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
CJEPIVO
Američki regulator odobrio jednodozno cjepivo kompanije Johnson & Johnson
WASHINGTON - Johnson & Johnson cjepivo protiv Covida-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE