GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju

Horvat: Država će izdati jamstva za gradnju brodova u 3. maju
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gostujući u Novom danu ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na gospodarsku situaciju u državi, a otkrio je da je država pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova. Pojasnio je i zašto je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.

Na pitanje je li zadovoljan stopom rasta gospodarstva od 2,5 posto kaže da ga to ne može zadovoljiti jer mu je cilj rast od oko 4 posto i kada se to ostvari bit će zadovoljan.

Najavio je Akcijski plan ukidanja dijela neporeznih davanja, nastavio da iz njegovog ministarstva idu s četvrtim Akcijskim planom rušenja adminstrativnih barijera i drugim Akcijskim planom za liberalizaciju usluga na tržištu Hrvatske i efikasnu prekograničnu trgovinu, mijenjanju Zakon o poticanju ulaganja kako bi stimulirali uvođenje nove tehnologije zbog digitalne transformacije.

"Bude li potrebe zakonodavni okvir će dati priliku da poduzetnici, ne samo zbog koronavirusa već i zbog turbulentnih kretanja na europskom i svjetskim tržištima, uzmu grace period do tri godine u kojima neće morati vraćati eventualna dobivena poticajna sredstva do trenutka dok se tržišta ne oporave", najavio je za N1 televiziju.

Kada je riječ o brodogradilištima 3. maj i Uljanik kaže da se za Uljanik nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, ali misli da to ne mora biti kraj brodogradnje u Puli.

Dodaje da možemo zaboraviti da to bude na način i u opsegu kako je to bilo prije. Tu posebno naglašava stvaranje učinkovitog mehanizma kontrole trošenja sredstava.

"Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac", rekao je.

"Australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3. maju kreditne aranžmane neće tražiti u Hrvatskoj, a mi ćemo pristati izdati državna jamstva u iznosu do 48 posto iznosa vrijednosti gradnje i naručitelj je pristao na to.

Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura za početak pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom.

Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto", rekao je i dodao da je to nova perspektiva za 3. maj

Pojasnio je da će izdavati jedno po jedno jamstvo. "Kada brod bude u završnoj fazi izrade polaže se kobilica za novu gradnju i tako možemo bti sigurni da će se brodovi izgraditi, a jamstva biti vraćena", rekao je ministar.

Tagovi: Darko Horvat, 3. maj, brodogradnja, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE