GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hotelijeri će imati ozbiljan pad prihoda i ove i iduće godine

Hotelijeri će imati ozbiljan pad prihoda i ove i iduće godine
TURISTIČKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 20:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Turistički promet u Hrvatskoj mogao bi ove godine pasti 60 do 70 posto, a prihodi 70-80 posto.

Poslovanje kolektivnih tipova smještaja, prvenstveno hotela, bit će ugroženo do pronalaska cjepiva, a razlog je visoka koncentracija gostiju u tim objektima.

Dio je to analize koju je u drugoj polovici travnja proveo odjel investicijskog bankarstva InterCapitala i HD Consulting pod nazivom „Hrvatski turistički sektor - Može li se nositi s koronavirusom?“.

Posebno su se pozabavili s deset najvećih domaćih turističkih kompanija koje su zajedno imale oko milijardu eura poslovnog prihoda u prošloj godini i držale oko 18 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj te 18 tisuća zaposlenih, uz dobit prije amortizacije, kamata i poreza od oko 380 milijuna eura te investicije od 318 milijuna eura. U ljestvicu su uključene kompanije: Valamar Riviera, Lukšić Grupa (Plava Laguna i Jadranski Luksuzni Hoteli), Maistra (uključuje HUP-Zagreb), Arena Hospitality Group, Liburnia Riviera, Blue Sun, Solaris, Jadranka Grupa, Falkensteiner i Turisthotel.

One su poduzele već niz različitih operativnih i strateških mjera za minimiziranje krize uvjetovane korona virusom, a među njima i to da prebacuju investicijski fokus na investicije u zdravstvene i higijenske aspekte te IT (digitalizacija koja rezultira smanjenim kontaktom, personalizacija koja cilja mlađe goste, te praćenje zdravlja i sigurnosti gostiju) kao i repozicioniranje kampova jer smatraju da će se taj segment ponude najbrže oporaviti.

Analiza daje i pregled udjela domaćih proizvoda i usluga u ukupnoj potrošnji tih vodećih turističkih kompanija. U pekarskim proizvodima to je, razumljivo, skoro 90 posto, u pićima te mesu i mesnim proizvodima iznad 60 posto, a u građevinskim i instalaterskim uslugama iznad 70 posto. U namještaju tek 40 posto, a u opremi 30-ak posto. Iz toga je vidljivo na koje dijelove gospodarstva ima veći utjecaj udar na prihode hotelskih kompanija.

Na što bi hotelijeri trebali usmjeriti pažnju nakon COVID-19 krize? Nabraja se: poboljšanje mjera osobne zaštite i higijene u hotelima, strože operativne procedure u svrhu povećanja produktivnosti-automatizacija procesa, praćenje novih segmenta i ciljano oglašavanje -posebno prema mlađoj populaciji, praćenje promjena u ponašanju i navikama gostiju i primjene novih marketinških pristupa, investicije i repozicioniranje samostalnih smještajnih jedinica, kao što su apartmani, vile, šatori,mobilne kućice i kampovi te dodatne investicije u IT (digitalizacija, big data u svrhu bolje segmentacije gostiju).

Analiza sugerira i da, ukoliko se sektor ne oporavi, od 2021. godine će biti prisutna "potencijalna potreba za dokapitalizacijama te akvizicijama i spajanjima". 

U slučaju COVID-19 i uslijed zabrana i ograničenja putovanja do otkrića cjepiva, pad noćenja i dolazaka mogao bi biti značajniji i dugotrajniji u odnosu na prethodnu krizu te utjecati na poslovne i financijske rezultate i u 2021.godini.

Tagovi: hrvatski turizam, hrvatski hotelijeri, koronakriza, Valamar Riviera, Lukšić Grupa, Plava Laguna, Jadranski Luksuzni Hoteli, Maistra, HUP-Zagreb, Arena Hospitality Group, Liburnia Riviera, Blue Sun, Solaris, Jadranka Grupa, Falkensteiner
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE