GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati žive u trgovačkim centrima

Hrvati žive u trgovačkim centrima
LOŠE NAVIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2018 / 20:46
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ljeti, oni su nam odlično mjesto za rashlađivanje. Zimi za grijanje. Gotovo pa hodočastimo u velike trgovačke centre.

Oni su se pretvorili u mjesto izlazaka, dogovora za kavu, a i nekako je zanimljivije razgledavati eksponate s markicom umjesto onih u muzeju. Da, Hrvati prate aktualne svjetske trendove, i više od 98% nas odlazi u nabavku u hale u kojima miriše po vaniliji, a Božić maltene stiže čim se uključi grijanje u gradu. Od sjevera do juga nestaju male trgovine, a sve više se otvaraju grosistički poligoni za peglanje kartica. Prošli petak smo proslavili ''crni petak'' i dobro ispraznili svoje račune puneći trgovačke i ispražnjene državne trezore. I većini nas to neće biti dovoljno.

Sad smo potrošili za Sv. Nikolu i Sv. Luciju, još treba za Božić, pa kupovina za Novu godinu i onda slijedi rasprodaja u siječnju kad vladaju debeli minusi – na računu. No, zapravo, i nismo tako rastrošni jer ćemo za blagdane potrošiti isto ko i lani. Ili nisu cijene rasle, ili je plaća ista, ili je bolja ponuda u Irskoj. Činjenica je da smo se pomalo preselili u trgovačke centre. Još nam samo nedostaju četkica za zube i pidžama kraj blagajne. Opet, toliko je holivudskih filmova snimljeno o noćima u trgovačkim centrima, konzumerizmu, utrci za željenim lutkama, poklonima, a nedavni stampedo na Cvjetnom samo potvrđuje da smo tek ljudi. Poznati, bogati ili siromašni, svatko od nas ima potrebu što bezbolnije proći u ovoj životnoj utrci između posla i trgovine.

A živjeti se mora; jer želimo kupiti što jeftinije, kao što i proizvođači žele proizvesti jeftino, a prodati skupo. Stoga i ne čudi onaj video uradak što se viralno širi društvenim mrežama u kojem se ljudi tuku za krpice i tenisice, plaču jer nisu dobili svoj željeni komad, dok nasuprot njih negdje u Aziji djeca lijepe potplate na tenisicama u neljudskim uvjetima.

I čovjek, nažalost, u onom sjaju i glazbi praporaca što odjekuju među gondolama centra, lako zaboravi na socijalnu nepravdu, no, zapadnjački pogled na ravnopravnost nas postavlja na prvo mjesto, baš poput nekih predatora u hranidbenom lancu gdje je najvažnije preživjeti. A preživljavamo tako da hranu većinom kupujemo u tim velikim trgovinama stimulirajući nizozemsko svinjogojstvo, argentinsko govedarstvo, španjolsko povrtlarstvo, francusko mljekarstvo ili poljsko voćarstvo. I tako, nestaje hrvatskog sela, jabuke i masline su neobrane no zato smo pobrali sve po trgovačkim centrima.

I sretni smo da sretniji ne možemo biti. S pravom, jer sve ovo nije stanje nacije već pitanje napretka. Željeno svrstavanje prema zapadu, identificiranje po standardu i mogućnostima te gubitka vlastitog identiteta. Pa, ako je važno da nam djeca s tri godine bolje znaju engleski nego hrvatski, da su im dadilje tableti i mobiteli, ako je važno imati prvi neku marku, onda smo uspjeli u tome. Jesmo li snobovi ili ne zbog toga pitanje je osobnog osjećaja i stava. Srećom, u ove predblagdanske dane, možda se nećemo sjetiti djece u Africi koja beru kakaovac za naše čokolade, ili one koja trpe trovanje olovnim bojama i ljepilom u Aziji, ali ćemo zato pokrenuti brojne humanitarne akcije za potrebite što nas još uvijek čini ljudima s živim srcem.

Sad, pitam se čega ćemo se odreći u korizmi? Hm, navodno petina kupaca u trgovačkim centrima neće kupiti niti jedan dar. Možda razmišljaju o onima koji ostaju sami i nemaju ništa. Možda su dugovi, ovrhe, krediti u igri. Toliko je obitelji u potrebi. Selidba u trgovačke centre ne znači da nam je bolje već da u svojoj stvarnosti biramo najbolja rješenja za svoje računske operacije s debelim minusima.

Tagovi: trgovački centri, šoping centri, hrvatsko društvo, Crni petak, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE