GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska drvna industrija na koljenima

Hrvatska drvna industrija na koljenima
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2023 / 17:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jedna od najvećih kriza u povijesti njemačkog graditeljstva ‘pokazala je zube’ domaćoj drvno-prerađivačkoj industriji, upozorava Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Hrvatski poduzetnici dodaju kako je kriza na zapadu Europe tek dio problema. Istovremeno, anketa Europske centralne banke sugerira da građevinski sektor čeka krah aktivnosti, strašan poput onog 2008.

U nedavnoj anketi provedenoj među članicama HUP-ove udruge drvne i papirne industrije, otkriveno je da čak dvije trećine poduzeća očekuje pad prometa do 40 posto u 2023., a preko 60 posto njih, sukladno ponašanju inozemnih partnera, očekuje pad prometa i u prvoj polovici 2024.

Alarmantan je podatak kako čak 57 posto ispitanih ne može predvidjeti preokret negativnih trendova, niti pouzdano planirati zbog neizvjesnosti oko cijena energenata, ulaznih materijala, povišene inflacije te regulatornih neizvjesnosti. Stoga čak 61 posto tvrtki očekuje da u predstojećem proizvodnom ciklusu neće moći iskoristiti raspoloživu sirovinu.

- Do kraja godine očekujemo značajan pad prihoda. Ali i 2024. bit će nam teško zaraditi novac. Čeka nas mnogo nepoznanica, a optimizma imamo malo - priča za Jutarnji list Dragutin Gotić, osnivač i vlasnik tvrtke Kircek iz Ljubeščice, koja se bavi proizvodnjom masivnih drvenih ploča i drvenih elementa za proizvodnju namještaja.

Kircek je 2022. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 6.506.498,64 eura. Ove godine taj iznos bit će manji za trideset posto.

U čak četiri najveće ekonomije (Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija) kombinirani sektor graditeljstva i tržišta nekretnina čini 20-25 posto svih insolventnih slučajeva. Kako je tako sugerira propast 11 tisuća građevinskih tvrtki u Francuskoj, gotovo četiri tisuće njih u Njemačkoj, kao i dvije tisuće u Italiji.

HUP dalje u svojoj analizi tvrdi kako nepovoljan razvoj događaja na glavnim izvoznim tržištima (Njemačka, Austrija) prijeti razvojem snažnog poremećaja u inače zdravoj hrvatskoj drvno-prerađivačkoj industriji. Naime, u prerađivačkoj industriji ona jedina ostvaruje suficit u robnoj razmjeni (330 milijuna eura u 2022.).

- Prihod uglavnom ostvarujemo na EU tržištu, a na cijelom kontinentu, kao i u Velikoj Britaniji, industrija je u recesiji. Potražnja je pala svugdje, nitko nije ostao pošteđen. No ipak moram priznati kako je najgore u Njemačkoj, tom motoru cjelokupnog europskog gospodarstva. Očekivali smo da ćemo iduće godine investirati u nove tehnologije, ali recesija u EU sve je promijenila - otkriva Gotić.

Iako je prema rastu bruto dodane vrijednosti po zaposlenom od 2013. do danas, naša drvna industrija među osam najboljih članica EU, Hrvatska je i dalje među tri najlošije članice EU prema razini produktivnosti po istom kriteriju, što povećava ranjivost na egzogene šokove, stoji dalje u analizi HUP-a.

Ukupni prihod, odnosno izvoz drvne industrije je od 2018. do 2022. udvostručen je na 2,1 milijarde eura, odnosno 980 milijuna eura. Operativna dobit (EBITDA) porasla je gotovo 2,7 (2022. ona iznosi 335 milijuna eura), a EBITDA marža je u odnosu na 2019. gotovo udvostručena, na 15,9 posto.

No snažno pogoršanje prilika na glavnim tržištima prouzročilo je pad izvoza drvne industrije od 26,9 posto od lipnja do kolovoza ove godine. Usporedno s pogoršanjem poslovne klime u njemačkom graditeljstvu, očekuju se još lošiji izvozni rezultati, upozoravaju iz HUP-a.

Problemi s trupcima i Hrvatskim šumama
Ali kako nam govore akteri sektora, kriza u Njemačkoj i na zapadu nikako nije jedini razlog krize u industriji.

- Postoji više razloga za pad prometa. Jedan od glavnih razloga je smanjenje potražnje na tržištu uzrokovano enormnim porastom cijena, što je posljedica ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Nepovoljna situacija na njemačkom tržištu je samo jedan od razloga pada prometa u drvnoj industriji u Hrvatskoj - objašnjava Andrija Gotovac iz tvrtke Ciprijanović, koja zapošljava 300 radnika i u Hrvatskoj su jedni od najvećih proizvođača masivnog namještaja. Cjelokupna proizvodnja izvozi se na europsko tržište (Švedska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Danska...).

Gotovca jednako, ako ne i više od situacije u Njemačkoj, brine poslovanje s Hrvatskim šumama.

- Kako bismo i dalje nastavili poslovati s istim obujmom proizvodnje, moramo imati sigurnu opskrbu kvalitetnom sirovinom. Naš najveći dobavljač trupaca su Hrvatske šume (oko 80 posto), a ostatak nabavljamo na domaćem i europskom tržištu - dodaje Gotovac.

Tagovi: drvna industrija, gotić, pasrketi, drvo, narudžbe, njemačka
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE