GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU

Hrvatska s najmanjim udjelom žena na menadžerskim pozicijama u EU
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Pandemija covida-19 izazvala je promjene bez presedana u radnom okruženju, ali podaci o zaposlenim ženama i muškarcima na menadžerskim pozicijama i dalje otkrivaju poznate obrasce.

Iako žene i muškarci unose različite kvalitete u krizno upravljanje, žene su i dalje daleko manje zastupljene na takvim poslovima, konstatiraju u Eurostatu.

U trećem kvartalu 2020. u EU je na menadžerskim pozicijama bilo ukupno više od 9,5 milijuna građana, od čega 6,2 milijuna muškaraca i 3,3 milijuna žena.

Iako žene čine gotovo polovinu ukupnog broja zaposlenih u EU, odnosno 46 posto, među menadžerima su daleko slabije zastupljene, sudjelujući s 36 posto.

U protekla dva desetljeća udio žena ipak je postupno rastao, s nešto manje od 30 posto u drugom kvartalu 2002. godine, na početku vremenske serije, pokazuje izvješće Eurostata.

Latvija i Poljska na čelu

Najveće udjele žena na menadžerskim pozicijama bilježe istočnoeuropske članice EU-a, Latvija, Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovenija.

Najveći je udio u trećem tromjesečju prošle godine bilježila Latvija, od 45 posto. U stopu je slijedi Poljska s udjelom žena na menadžerskim pozicijama od 44 posto.

Slijede Bugarska, Mađarska, Slovenija i Švedska, s udjelima od po 42 posto.

Iznad su prosjeka EU-a Irska, Rumunjska, Finska, Estonija, Španjolska, Francuska, Portugal, Slovačka i Litva, s udjelom žena na vodećim pozicijama od 38 do 35 posto.

Nešto manje od trećine menadžerskih pozicija žene zauzimaju u Danskoj i Njemačkoj (podaci za četvrto tromjesečje 2019. godine).

Hrvatska najlošije stoji u usporedbi s drugim članicama EU-a, s udjelom od 24 posto, što znači da je žena otprilike na svakoj četvrtoj menadžerskoj poziciji.

Blizu su začelju i Nizozemska i Cipar s udjelima menadžerica od 26 odnosno 27 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Tagovi: žene na menadžerskim pozicijama, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE