GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska treba golf turizam zbog njegovih multiplikativnih učinaka

Hrvatska treba golf turizam zbog njegovih multiplikativnih učinaka
STRUČNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2019 / 13:59
Autor: SEEbiz
POREČ - Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu i Hrvatska ga definitivno treba, jer donosi izrazitu dodanu vrijednost i multiplikativne učinke za razvoj destinacije i omogućuje produljenje sezone, istaknuto je na 4. konferenciji o golf turizmu koja je u ponedjeljak održana u Poreču.

Sudionici konferencije, među kojima su bili direktor Istarske turističke zajednice Denis Ivošević, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Istarskog golf saveza Željko Gucinski i gosti predavači iz Italije i Slovenije ustvrdili su kako najjače turističke destinacije Mediterana svojim primjerima ukazuju da golf ne smije više biti tabu tema te da je vrijeme za realizaciju planova i golf igrališta zacrtanih u Strategiji o razvoju golfa u Hrvatskoj.

Potvrdila su to i iskustva sudionika iz Italije, koji su predstavili odličnu golf destinaciju Grado dok je tijekom rasprave bilo govora i o razvoju golfa u kontinentalnom dijelu zemlje na primjeru Riverside centra u Zagrebu.

"Čak 173 novih igrališta izgrađeno je u 26 zemalja Europi. Hrvatska je na početku razvoja toga sporta te je iznimka u mediteranskom konkurentskom krugu. Zbog malog broja igrališta, odnosno šest golf igrališta, četiri golf centra i sedam vježbališta i njihove prostorne raspršenosti, postojeća ponuda golfa nedovoljno je atraktivna pa Hrvatska danas još nije golf destinacija, iako nam je to cilj postati", ustvrdio je predsjednik Organizacijskog odbora i poznati hrvatski golfer Dražen Slamar, koji je ujedno i autor Akcijskog plana razvoja golf ponude.

Kako se čulo, u Hrvatskoj se planira izgraditi više visokokvalitetnih golf igrališta u sljedećih 10-15 godina.

"Nadajmo se da će se to dogoditi što prije, a današnje okupljanje i rasprave imaju za cilj doprinijeti afirmaciji golfa u Hrvatskoj, donijeti novitete u domaćoj regulativi i najnovije informacije o aktualnim golf projektima te ponuditi atraktivan benchmarking s regijom", istaknuo je Slamar dodavši kako golf može pridonijeti kvaliteti turizma.

Po njegovim riječima, od usvajanja tog akcijskog plana krenulo se vrlo žustro na pripremu samih projekata, a resorna ministarstva su se "izuzetno aktivirala u pripremi projekata pa se uskoro očekuje i odluka Vlade na prijedlog ministarstva koji će ubrzati i olakšati izgradnju golf igrališta".

"Odredit će se kriterij za pravo građenja na državnom zemljištu za izgradnju golf igrališta, koji će biti povoljniji od dosadašnjih za potencijalne investitore. U Istri u prostornim planovima ima predviđenih 18 lokacija, realiziran je teren u Savudriji i staro golf igralište na Brijunima, a aktivno se priprema još nekoliko projekata poput Marlere u Ližnjanu i Fratarska šuma kod Novigrada", poručio je Slamar.

Sudionici konferencije ustvrdili su kako je golf turizam jedan od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu te kako je golf, kao jedan od najstarijih sportova, danas globalno popularan s procijenjenih oko 60 milijuna registriranih igrača i 32.000 igrališta u svijetu.

"Golf igrališta su sastavni dio turističke ponude i stvaraju dodanu vrijednost i atraktivnost destinacije, svih razvijenih zemalja, a nerijetko i onih koje su međunarodni turizam u većoj mjeri počele razvijati tek nedavno, kao što su, primjerice, Turska i Bugarska", naglasio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Inače, kako je naglašeno, jedna od karakteristika golf turista je da u prosjeku imaju veću kupovnu moć od ostalih, pa čak i od nautičara. Golf resorti stoga ostvaruju visoke prihode od naknada za igranje na golf terenima, od prihoda smještaja, pružanja usluga hrane i pića te drugih usluga.

"Hrvatska je vrlo pogodna za razvoj golf turizma zbog blizine emitivnih tržišta te mogućnosti cjelogodišnjeg igranja u priobalju i to moramo iskoristiti", zaljučio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Tagovi: golf turizam, hrvatski turizam, Denis Ivošević, Dražen Slamar, Loris Peršurić
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE