GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske ceste: Izvođač nije tražio dodatnih 450 milijuna kuna za Pelješki most

Hrvatske ceste: Izvođač nije tražio dodatnih 450 milijuna kuna za Pelješki most
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 14:13
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Iz Hrvatskih cesta komentirali su medijske napise da će kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, od države zatražiti dodatnih 450 milijuna kuna zbog novonastalih troškova.

HC kaže da takav zahtjev oni još nisu dobili, ni službeni ni neslužbeni, ni usmeni ni pismeni.

“Na početku bismo jasno naznačili da Hrvatske ceste d.o.o. kao investitor radova nisu zaprimile pismeni zahtjev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 milijuna kuna od tvrtke CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cijena je na izvođaču radova”, odgovorili su iz HC-a na upit N1.

Kao razlog povećanja troškova Jutarnji list navodi da će Kinezi ispostaviti veći račun jer su poskupjeli materijali. U HC-u kažu da su upoznati s povećanjem troškova nabave materijala i energenata na tržištu, ne samo zbog Pelješkog mosta, nego i zbog ostalih projekata.

“Međutim, bitno je spomenuti da je Pelješki most ugovoren prije povećanja troškova na tržištu materijala i energenata. Jedinične cijene ugovorenih stavki ne mogu se mijenjati dok god je postojeći Ugovor na snazi, međutim u sve ugovore je ugrađena klauzula o kliznoj skali putem koje izvođači mogu zatražiti naknadu zbog povećanih troškova poslovanja”, dodala je Pajić.

Ako i stigne zahtjev za povećanjem cijena, Pajić kaže da ga HC može odbiti.

“Hrvatske ceste d.o.o. mogu odbiti zahtjev za povećanje jediničnih cijena. Bez obzira na eventualno podneseni zahtjev/eventualno njegovo odbijanje od Hrvatskih cesta, izvođač je dužan završiti radove u ugovorenim rokovima, a njihovo neizvršavanje bi značilo naplatu penala zbog kašnjenja. Budući da ne postoji službeni zahtjev, ne možemo ustupiti informaciju na što se odnosi povećanje troškova koje Jutarnji list navodi u svom članku, a za koji nije tražio komentar Hrvatskih cesta”, poručili su iz HC-a.

Tagovi: Hrvatske ceste, Pelješki most, China Road and Bridge Corporation, Josip Škorić, Tamara Pajić
PROČITAJ I OVO
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
DONACIJE
Studenac darovao 10.000 dionica udruzi Naš Hajduk
SPLIT - Tvrtka Studenac darovala je udruzi Naš Hajduk 10.000 dionica čime je porastao ukupni udjel ove udruge u temeljnom kapitalu HNK Hajduk na 28,25 posto, izvijestili su u četvrtak iz te udruge.
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
ZAGREB - Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka iz sastava grupacije Đuro Đaković, s njemačkim je naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona Shimmns u vrijednosti od 68,9 milijuna kuna.
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ŽIČARA
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ZAGREB - Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako je razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o žičari te su dogovorili da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik pa očekuje da će žičara što prije početi s radom.
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - FlixBus kao mobilni partner tradicionalnih autobusnih prijevoznika, objavio je suradnju s Čazmatransom, vodećom hrvatskom kompanijom koja postoji na tržištu više od 70 godina.
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE