GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske zračne luke propustile lijepu zaradu

Hrvatske zračne luke propustile lijepu zaradu
PARKING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija COVID-19 doslovno je bacila na koljena aviokompanije diljem Europe i svijeta, a zračne luke zjape prazne, situacija po tom pitanju nije ništa drugačija ni u Hrvatskoj.

Kompanije i inače plaćaju parkiranje zrakoplova u zračnoj luci prema važećem cjeniku, pa su zračne luke iskoristile priliku i u ovim teškim vremenima, kada su im prihodi od putničkih taksi, slijetanja, prihvata i otpreme zrakoplova te svih drugih izvora gotovo pa presušili, krenule zarađivati na parkingu zrakoplova.

Parking zrakoplova u zračnoj luci nije besplatan (uglavnom jest za prva četiri sata, što je i logično s obzirom na to da se u tom periodu i na najvećim zrakoplovima odradi sve potrebno kako bi isti bio spreman za povratni let). Nakon četvrtog sata zračna će luka krenuti naplaćivati boravak odnosno parking zrakoplova na stajanci, piše Croatian Aviation.

Prema javno dostupnim podacima, hrvatske zračne luke naplaćuju boravak zrakoplova po MTOW (Maximum TakeOff Weight) - maksimalnoj dozvoljenoj masi koju zrakoplov može imati prilikom uzlijetanja.

Zračna luka Pula naplaćuje 3 eura po započetoj toni MTOW za 24 sata, Rijeka, Zadar, Split i Osijek po 4 eura, Dubrovnik 5 eura, a Zagreb je po tom pitanju najpovoljniji - naplaćuje tek 1 euro. Idemo redom.

Zračna luka Pula ima 10 pozicija na stajanci za zrakoplove tipa A320/B738 (ovo su dva najčešća putnička zrakoplova na europskom nebu i upravo ćemo MTOW zrakoplova tipa A320 koristiti u nastavku teksta pri izračunima). S obzirom na to da Pula ove zime nema redovni međunarodni promet, već samo dvije domaće linije Croatia Airlinesa i Trade Aira, u ovoj je zračnoj luci moglo biti parkirano čak 8 A320/B738 zrakoplova. Jedan A320 ima MTOW od 78 tona što znači da bi parking samo jednog zrakoplova zračnoj luci uprihodio 234 eura dnevno. S obzirom na ranije spomenutih 10 pozicija, izostavimo 2 kako bi zračna luka imala prostora za prihvat ad-hoc chartera, dolazimo do računice od 1.872 eura dnevno za 8 parkiranih A320, što je preko 56 tisuća eura mjesečno.

Zračna luka Rijeka ima 6 pozicija na stajanci za zrakoplove tipa A320/B738. I ovdje ćemo ostaviti dvije slobodne pozicije za ad-hoc promet i računati prihode Rijeke ako bi u njoj bila parkirana 4 zrakoplova tipa A320. Rijeka bi dnevno zaradila 1.248 eura, što je preko 37 tisuća eura mjesečno.

Zračna luka Zadar ima 8 pozicija na stajanci za spomenuti tip zrakoplova. Ni ova zračna luka nema redovan međunarodni promet ove zime, no i ovdje ostavljamo dvije slobodne pozicije. Za 6 parkiranih A320 zrakoplova Zadar bi uprihodio 1.872 eura dnevno, odnosno preko 56 tisuća eura mjesečno.

Zračna luka Split ima 12 pozicija za A320. S obzirom na to da ova zračna luka ima međunarodni promet ove zime u računicu smo uzeli manji broj pozicija. Na 8 zauzetih pozicija (čime ostaju čak četiri slobodne za redovan promet), Split bi zaradio 2.496 eura dnevno odnosno više od 74 tisuće eura mjesečno!

Zračna luka Dubrovnik jest zračna luka koja je ovu priliku trebala prva iskoristiti. Dubrovnik ima čak 19 pozicija za parking zrakoplova tipa A320 i ove zime nema redovan međunarodni promet. No, u računici smo i ovdje oduzeli čak 5 parking pozicija za ad-hoc promet (što za redovni promet, što za moguće chartere). Na 14 parkiranih A320 Dubrovnik bi uprihodio 5.460 eura dnevno, dakle preko 163 tisuće eura mjesečno. Uz to, za razliku od Zadra i Pule koje zbog vojnih aktivnosti ne mogu koristiti paralelne rulnice za parking zrakoplova, Dubrovnik bi bez problema mogao zatvoriti dio svojih paralelnih rulnica čime bi se redovan promet nesmetano odvijao, a prihodi koji su već sada, na 14 parkiranih zrakoplova vrlo visoki, bili bi značajno veći.

Zračna luka Osijek ima 4 pozicije za zrakoplove tipa A320 i ove zime nema redovnog prometa izuzev domaćih PSO linija, što znači da bi u Osijeku mogla biti parkirana 3 zrakoplova. Time bi Osijek zarađivao 936 eura dnevno, odnosno više od 28 tisuća eura mjesečno.

Zračna luka Zagreb ima najnižu cijenu (svega euro po MTOW po danu što je vrlo blizu cijeni Budimpešte) no zato ima staru stajanku koja je iskoristiva za parking zrakoplova. Uz to je uz samu stajanku i hangar održavanja Croatia Airlinesa gdje bi zrakoplovi mogli odraditi servis. Zračna luka Zagreb ima 11 pozicija na staroj stajanci za zrakoplove tipa A320/B738 te još dvije za širokotrupne zrakoplove. S obzirom na to da bi na staroj stajanci moglo biti parkirano nekoliko različitih tipova širokotrupnih zrakoplova koji imaju i različit MTOW, računali smo prosjek. Zagreb bi dnevno mogao uprihoditi 1.366 eura, što je na mjesečnoj razini preko 54 tisuće eura, no isto tako valja istaknuti kako je Zagreb kao najveća zračna luka u Hrvatskoj zapravo i prometna u usporedbi s ostalim hrvatskim zračnim lukama, stoga izostanak parkiranih zrakoplova u Zagrebu i nije veliki gubitak za samu zračnu luku.

Činjenica jest da bi mnoge aviokompanije tražile nižu cijenu parkinga, što je također moguće jer sve hrvatske zračne luke mogu mijenjati svoj cjenik u vrlo kratkom roku. Prihodi bi tada bili i manji, no u krizi koju zrakoplovstvo još nije vidjelo svaki dodatno zarađeni euro trebao bi biti imperativ i hrvatske su zračne luke trebale izaći u susret avioprijevoznicima.

Prema trenutno važećim cjenicima, spomenute bi hrvatske zračne luke mjesečno mogle zaraditi i do 470 tisuća eura samo od parkinga zrakoplova (više od 3,5 milijuna kuna). Radi se o ozbiljnom novcu i zapravo je nevjerojatno da ni jedna hrvatska zračna luka nema parkirane zrakoplove ove zime, čime bi se barem djelomično mogli pokrivati tekući troškovi zračnih luka.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, parkiranje aviona, Zračna luka Split, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Pula
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALITIČARI
Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALIZA - Ericsson Nikola Tesla (ERNT) imao je dobru godinu s obzirom na utjecaj pandemije COVID-19 i brojne potrese koji su pogodili Hrvatsku.
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
UZLET
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
ATENA – Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet objavila je da su rezervacije letova porasle za više od 300 posto, a rezervacije za odmor za više od 600 posto u tjednu, a nakon što je Velika Britanija najavila planove da obnovi međunarodna putovanja.
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
SNAŽAN RAST
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
ZAGREB - Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara.
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
INVESTICIJE
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
TRST - Osnovan u Trstu 26. prosinca 1831. godine, Generali navršava 190 godina. Ova povijesna obljetnica proslavit će se tijekom 2021. nizom inicijativa za zaposlenike, agente, klijente i zajednice u kojima Grupa djeluje.
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
CJEPIVO
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
NEW YORK - Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE