GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Telekom: Rast EBITDA u devet mjeseci, poboljšani izgledi za kraj godine

Hrvatski Telekom: Rast EBITDA u devet mjeseci, poboljšani izgledi za kraj godine
ODLIČNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 09:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom zaključio je prvih devet mjeseci 2021. u pozitivnom tonu s dobrim poslovnim rezultatima i rastom prihoda koji je ponovno doveo do snažnog rasta EBITDA-e nakon najmova. Održavanjem plana ulaganja osiguran je nastavak pozitivnih trendova i solidan poslovni zamah.

U prvih devet mjeseci 2021. Hrvatski Telekom ostvario je rast uz povećanje ukupnih konsolidiranih neto prihoda za 34 milijuna kuna, odnosno 0,6% u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine. Prihodi su rasli ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (259 milijuna kuna, odnosno 10,6%), na koje su djelomično utjecali prihodi od sistemskih rješenja, a što je rezultat usredotočenosti na poslove s visokim maržama i sezonskih učinaka (-217 milijuna kuna, odnosno -32,6%). Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. (67 milijuna kuna), rast prilagođenih neto prihoda u 2021. godini iznosio bi 101 milijun kuna, odnosno 1,9%.

EBITDA nakon najmova također je zabilježila rast od 132 milijuna kuna, odnosno 6,4%, u prvih devet mjeseci 2021., što je rezultat rasta HT Grupe u Hrvatskoj (6,3%) i Crnogorskog Telekoma (7,3%). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 39,7%. Zahvaljujući pozitivnom poslovnom zamahu nastavljen je i kontinuirani rast EBITDA-e nakon najmova i to četvrto tromjesečje zaredom. Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u trećem tromjesečju 2020. (28 milijuna kuna), rast prilagođene EBITDA-e nakon najmova iznosio bi 160 milijuna kuna, odnosno 7,9%.

Neto dobit iznosila je 460 milijuna kuna te je manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer veća EBITDA-a i manje oporezivanje nisu u potpunosti neutralizirali povećanje amortizacije na godišnjoj osnovi, a koje je rezultat većih ulaganja u prethodnim godinama. Ulaganja u posljednjih šest godina iznosila su više od 10 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno ulagao više nego ostatak tržišta zajedno. Pritom se amortizacija na tromjesečnoj osnovi smanjila, dok je neto dobit 2,5 puta veća u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno veća je za 295 milijuna kuna.

Iako je okruženje i dalje zahtjevno, poboljšali smo svoje izglede za 2021. (uključujući Optima Telekom do kraja srpnja 2021.) te očekujemo nisko jednoznamenkasto smanjenje prihoda i srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u usporedbi s 2020. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna. Kad je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za akvizicije.

Ulaganja u 5G i optičku mrežu i dalje su u fokusu

Nakon završetka postupka javne dražbe i ulaganjem 130 milijuna kuna u novi radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz, Hrvatski Telekom osigurao je najveći udio u spektru za 5G mrežu i time dodatno učvrstio svoj vodeći položaj. Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodijeljene su na razdoblje od 15 godina.

Osiguravanjem 5G mreže u svim frekvencijskim pojasevima za 5G tehnologiju HT nastavlja postavljati industrijske standarde i omogućavati primjenu novih tehnologija koje će pridonijeti gospodarskom rastu i društvenom napretku. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, prijevoz, razvoj pametnih gradova i pametne 4.0 industrije samo su neka od područja u kojima će se ostvariti veliki napredak uvođenjem naprednih mogućnosti 5G mreže. Ispunili smo i svoje obećanje sustavnog uvođenja 5G mreže, čime smo znatno pridonijeli gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske. U trećem tromjesečju 2021. godine u funkciji je bilo 600 5G lokacija, od kojih 150 radi na 3,6 GHz, čime je osigurana pokrivenost 2 milijuna ljudi.

Također, HT je kao prvi u Hrvatskoj uveo roaming u 5G mreži na temelju sporazuma s Deutsche Telekomom i Magyar Telekomom i time stvorio nove prilike za gospodarstvo i turizam, omogućivši korisnicima u Hrvatskoj i inozemstvu najbolje korisničko iskustvo.
Vodećim tržišnim ulaganjima Hrvatski Telekom i dalje je usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture te smo dodatno proširili nepokretnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 435.000 kućanstava, što je povećanje od čak 34% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem trećeg tromjesečja naša optička pristupna mreža (FTTx) bila je dostupna za ukupno 597.000 kućanstava (rast od 26% u odnosu na prošlu godinu).

Potvrđen je status najbolje mreže

Treću godinu zaredom potvrđeno je kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu te je dobio Ookla Speedtest nagradu, a po četvrti put i umlautovu nagradu „Best in Test”. Nagrade su potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu u Hrvatskoj te najbržu mrežu i mrežu s najboljom pokrivenošću, pri čemu je rezultat ostvaren 2021. godine znatno bolji od prošlogodišnjeg. Također, nedavno smo prepoznati i kao jedna od 10 najbržih mobilnih mreža u Europi.

Postupak prodaje Optime

U srpnju su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. s društvom Telemach Hrvatska d.o.o., koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.
Predmet transakcije prodaja je ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41% u vlasništvu društva HT holding d.o.o., koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.
Zaključenje transakcije podliježe regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Sporazumom o kupoprodaji dionica utvrđuje se da je vrijednost 100% dionica Optima Telekoma 639 milijuna kuna (vrijednost poduzeća), što je 5 puta EBITDA za 2020. prije jednokratnih stavki i nakon najmova.
Pri potpisivanju sporazuma o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d. utvrđeno je kako je fer vrijednost niža od knjigovodstvene vrijednosti, što je u srpnju rezultiralo umanjenjem vrijednosti goodwilla i imovine u Grupi u neto iznosu od 50 milijuna kuna.
Dividenda i program otkupa dionica osiguravaju atraktivan prinos za ulagatelje
Naša strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost na povrate za dioničare i našu namjeru da kreiramo vrijednost dioničarima. HT je u prvih devet mjeseci 2021. godine isplatio dividendu od 8 kuna, odnosno u ukupnom iznosu od 640,3 milijuna kuna. Taj iznos predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2%, što znači da smo usprkos izazovima godine koju je obilježila pandemija dodatno povećali visok omjer isplate.

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina u okviru novog Programa otkupa dionica od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni volumen novog Programa otkupa dionica tijekom cijelog njegova trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7% ukupnog broja dionica. Programom će se stvoriti dodana vrijednost za sve dioničare Društva povrh dividende.

Od uvođenja novog Programa krajem travnja 2021. do 30. rujna 2021. godine kupili smo 259.910 dionica (49,0 milijuna kuna). U prvih devet mjeseci 2021. godine ukupno je kupljeno (u okviru starog i novog programa) 456.353 dionice (87,2 milijuna kuna).
Ukupno smo u prvih devet mjeseci 2021. godine isplatili 728 milijuna kuna dioničarima. Riječ je o ukupnom prinosu od 4,8% (na temelju posljednje cijene u prvih devet mjeseci 2021.), koji se sastoji od kombinacije dividendi i otkupa dionica.

Uprava je u srpnju 2021. povukla 718.720 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica koji je bio na snazi do 20. travnja 2021. godine. Time je ukupni broj dionica smanjen sa 80.766.229 na 80.047.509 dionica bez nominalne vrijednosti, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

Komentar predsjednika Uprave:

Osvrćući se na poslovne rezultate za devet mjeseci 2021., Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: „Hrvatski Telekom nastavio je s pozitivnim razvojem poslovanja u prvih devet mjeseci 2021., a dobri rezultati ostvareni u segmentu nepokretnih i pokretnih telekomunikacija, odraženi su u stabilnom rastu EBITDA-e nakon najmova.
Zahvaljujući dobrom poslovnom zamahu i boljim operativnim rezultatima, dodatno smo ojačali svoj vodeći položaj u svim dijelovima poslovanja: najveća i najbrža 5G mreža u zemlji, najveći udio u novododijeljenom 5G spektru zahvaljujući ulaganju od 130 milijuna kuna, najveća optička mreža kojom pokrivamo 435.000 kućanstava diljem Hrvatske i omogućujemo gigabitne brzine a koja je rezultat rekordnog uvođenja optike, ponovno dobivanje međunarodnih nagrada i priznanja za najbolju mrežu u Hrvatskoj i jednu od najbržih mobilnih mreža u Europi.
Gledajući naprijed, nastavljamo predano pružati podršku korisnicima, gospodarstvu i društvu, osiguravajući najkvalitetnije mreže i usluge te dajući snažan doprinos budućem rastu Hrvatske, povezujući sve s prilikama koje pruža digitalizacija.”

Tagovi: Hrvatski Telekom, Crnogorski Telekom, Magyar Telekom, Kostas Nebis, 5G tehnologija, Optima Telekom, Telemach
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE