GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskoj više od 119 milijuna eura za nabavu 21 električnog vlaka

Hrvatskoj više od 119 milijuna eura za nabavu 21 električnog vlaka
FONDOVI EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska komisija u utorak je odobrila više od 119 milijuna eura iz Kohezijskog fonda Hrvatskoj za kupnju 21 električnog vlaka.

To je jedan od 14 velikih infrastukturnih projekata u sedam država članica, koji su ukupno vrijedni više od 1,4 milijarde eura.

"Sredstvima iz Kohezijskog fonda od više od 119 milijuna eura financirat će kupnja 21 električnog vlaka kako bi se poboljšala kvaliteta usluge, smanjila čekanja i građane potaknulo da se više koriste održivim oblicima prijevoza. U okviru tog projekta pridonijet će se modernizaciji željezničkih vozila u Hrvatskoj te poboljšati povezivost i mobilnost uz pozitivne ekonomske rezultate. Smanjit će se vrijeme putovanja, buka, vibracije i operativni troškovi te istodobno povećati sigurnost", navodi Komisija.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira rekla je da kohezijska politika "u ovako teškim vremenima" mora zadržati svoju ulogu u potpori gospodarstva i na korist građana.

"Danas odobreni veliki projekti pokazuju da financijska sredstva EU-a, osobito u okviru kohezijske politike, donose konkretne rezultate te pomažu regijama i gradovima da postanu sigurniji, čišći i ugodniji za građane i poduzeća. Mnogi odobreni projekti pridonose i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Kad Europska komisija, države članice i regije udruže snage, mogu mnogo toga postići", rekla je povjerenica Elisa Ferreira.

Ostali projekti odobreni su u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Španjolskoj. Projekti obuhvaćaju nekoliko ključnih područja kao što su okoliš, zdravlje, promet i energetika za pametniju Europu s niskom razinom ugljika.

Velika ulaganja u okviru kohezijske politike usmjerena su na glavne projekte pojedinačne vrijednosti veće od 50 milijuna eura. S obzirom na velik financijski doprinos EU-a sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj ili Kohezijskog fonda, ti su projekti predmet posebnog postupka procjene, a konačnu odluku donosi Europska komisija.

JASPERS (Zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama), mreža neovisnih stručnjaka koji pomažu lokalnim, regionalnim i nacionalnim tijelima u pripremi velikih infrastrukturnih projekata financiranih sredstvima EU-a, imao je veliku ulogu u svakom od tih projekata putem savjetovanja država članica i korisnika tijekom razvoja projekta ili tijekom ocjenjivanja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Tagovi: fondovi EU, električni vlakovi, kohezijski fondovi, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE