GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu

HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 16:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) poručio je u srijedu u komentaru tvrdnji iz Društva dioničara HT-a, da kupnja obveznica ne utječe na dobit kompanije, koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima, te kako nije počinjena šteta ni dioničarima ni društvu.

Predstavnici udruge Društvo dioničara Hrvatskog Telekoma na današnjoj konferenciji za medije su ustvrdili da je HT unatrag nekoliko godina značajna novčana sredstva beskamatno plasirao povezanim poduzećima Deutsche Telekoma u Nizozemskoj, a kako je pritom ustvrdio predstavnik nekoliko dioničara Hrvoje Šimić, tako je oštećen i HT i dioničari zbog manje isplaćenih dividendi.

Naime, kako su naveli iz udruge, HT je 2016. kupio obveznice tvrtke Deutsche Telekom International Finance, u krajnjem vlasništvu tvrtke Deutsche Telekom AG u iznosu od 928 milijuna kuna, ustvrdivši da takve obveznice nisu donosile nikakav prinos za HT, čime je faktički beskamatno kreditirao većinskog dioničara, Deutsche Telekom.

"Hrvatski Telekom je na burzi izlistana kompanija te posluje transparentno i u skladu s najvišim standardima korporativnog upravljanja. U tom smislu je i činjenica da je kompanija u prosincu 2016. godine uložila 125 milijuna eura u obveznice transparentno objavljena", odgovorio je HT na Hinin upit.

Iz kompanije su naveli da su obveznice iskupljene u travnju 2020. godine u punom iznosu, uz ocjenu da nema nikakve dvojbe da je to ulaganje bilo dobra investicija kojom ni u kojem slučaju nije počinjena šteta ni jednom od dioničara, niti društvu.

"Dapače, konkretno ulaganje je doprinijelo održavanju vrijednosti kompanije", dodali su iz HT-a te poručili da upravljanje novcem, što uključuje i kupnju obveznica ili bilo kojih drugih financijskih instrumenata, ne utječe na dobit kompanije koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima.

"Konzistentna politika dividendi u kombinaciji s programom otkupa vlastitih dionica jasno pokazuju namjeru kompanije o povratu vrijednosti svojim dioničarima. Glavnoj skupštini predložili smo dividendu u iznosu od osam kuna po dionici što predstavlja omjer isplate od 91,2 posto ostvarene dobiti, čime unatoč izazovima pandemijske 2020. godine, dodatno potvrđujemo namjeru o povratu vrijednosti dioničarima", ustvrdili su iz HT-a.

Zaključno su poručili da izjave "izvjesnih pojedinaca koji svoje partikularne interese pokušavaju neutemeljeno prikazati kao javni interes, koristeći se pritom netočnim informacijama, nemaju uporište niti u jednoj činjenici te ih ne žele komentirati".

Tagovi: Hrvatski Telekom, dividenda, Društvo dioničara HT-a, Hrvoje Šimić
PROČITAJ I OVO
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Luke Zadar sutra kreću u štrajk
ZADAR - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk sutra ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je Sindikat prometa i veza Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE