GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP predlaže nastavak potpora za likvidnost i očuvanje radnih mjesta

HUP predlaže nastavak potpora za likvidnost i očuvanje radnih mjesta
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 13:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže mjere za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija, koje uključuju zadržavanje potpora za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja dijela fiksnih troškova, osiguranje povoljnih kredita i produženje odgode otplate kreditnih obveza.

U očekivanju potpunog ukidanja mjera ograničavanja ili zabrane rada gospodarskih subjekata donesenih radi suzbijanja širenja koronavirusa, poslodavci u obraćanju ministru financija Zdravku Mariću ističu da očuvanje likvidnosti nije pitanje samo za razdoblje zaključavanja, nego ju treba osigurati na duže razdoblje, a da je oporavak moguć jedino uz investicijski zamah.

Stoga HUP predlaže zadržavanje potpore za očuvanje radnih mjesta i nakon ukidanja ograničenja rada gospodarskih subjekata, sve dok poduzeća ne ostvare barem 90 posto prihoda iz predpandemijske 2019. godine. Poslodavci drže da napuštanje određenih mjera potpore gospodarstvu treba biti postupno, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali i o situaciji u svakom pojedinom sektoru kako ne bi došlo do vala stečajeva i otpuštanja.

Traže i nastavak pokrivanja određenog dijela fiksnih troškova uz uvažavanje postotnog pada prihoda, kao i osiguranje brzog i jednostavnog pristupa kreditima za likvidnost i obrtna sredstva, uključujući i jamstvene sheme za mikro, mala i srednja poduzeća.

HUP je i za otvaranje mogućnosti pretvaranja kredita u bespovratna sredstva u određenom postotku te za nastavak moratorija i prolongata na postojeće kreditne obveze, uz državna jamstva, minimalno do kraja ove godine, a i dulje, uz transparentne kriterije.

Predlaže i dodatne kreditne potpore izvoznicima i onima koji ulažu u industriju 4.0, podršku investicijama velikih poduzeća kroz povećanje potpora putem Zakona o poticanju ulaganja kao i dodatne potpore poduzećima za sufinanciranje projekta iz EU fondova.

Poslodavci predlažu i mogućnost prebijanje potraživanja (kompenzacije) između poduzeća, radi sprečavanja lančane nelikvidnosti, ubrzavanje utvrđivanja nenaplativih kredita, ubrzavanje stečaja i likvidacije poduzeća, dodatna porezna i neporezna rasterećenja ili njihovo ukidanje, a bitnim smatraju i porezne olakšice za ulaganja.

"Smatramo da državne mjere zbog narušenih gospodarskih aktivnosti uslijed covid-krize treba nastaviti dok god imamo poduzetnike koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta", kažu poslodavci.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, potpore za očuvanje likvidnosti i pokretanje privatnih investicija
PROČITAJ I OVO
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
PROMO
Jeste li kušali nove Planet of plants proizvode?
ZAGREB - Plant based postaje sve popularniji oblik prehrane. Očuvanje okoliša, smanjenje globalnog siromaštva, zaštita životinjskog svijeta i povoljan utjecaj na zdravlje samo su neki od razloga zbog kojih se odlučujemo na jelovnik uključiti što više namirnica biljnog podrijetla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE