GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Preispitati odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u PGŽ

HUP: Preispitati odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u PGŽ
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 11:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HUP-ova Udruga trgovine zatražila je u petak od nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite da preispitaju odluku o obustavi rada trgovina odjećom i obućom u Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ), jer smatra da je ta odluka diskriminatorna i neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine.

Udruga trgovine je reagirala na odluku o izmjenama odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije koja je objavljena 9. travnja i kojom je zabranjen rad trgovinama odjećom i obućom u trajanju od dva tjedna, uz obrazloženje da se većina kupaca uglavnom zadržava u dućanima odjećom i obućom zbog dugotrajnog isprobavanja.

Iz HUP-a ističu kako brojači posjeta pokazuju u zadnjim mjesecima značajan pad broja ulazaka kao i značajno smanjeno vrijeme boravka kupaca u prodajnom mjestu.

"Prodaja pokazuje snažan pad (do 40 posto u odnosu na prethodna razdoblja), a javno dostupni podaci (poput npr. Google mobility reporta) pokazuju pad posjećenosti i boravka u maloprodajnim mjestima (posebice za neprehrambenu trgovinu) i u trgovačkim centrima", navode iz HUP-a.

Podsjećaju i kako su mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) definirane na isti način za sve trgovce (ograničavanje broja kupaca, obveza nošenja maskica, dezinfekcija i dr.), a postoje i specifične mjere za trgovce odjećom i obućom (dezinficiranje kabina za isprobavanje odjeće, stavljanje isprobane odjeće van prodaje na određeni period i dr.).

Trgovci u cilju zaštite zaposlenika i kupaca provode donesene mjere i čine kupovinu sigurnom, ističu z HUP-a napominjući kako je "potpuno nejasno na temelju kojih podataka i kriterija se definira prijedlog odluke, prihvaća ista i obustavlja rad te zabranjuje prodaja samo ovog asortimana".

Nejasno je, ističu poslodavci, i kako se putem zabrane prodaje samo jednog asortimana smanjuje mobilnost kao i činjenica da ne postoje adekvatne mjere obeštećenja u djelatnosti koja ima visoke fiksne troškove i stotine milijuna kuna zaliha koje su sezonskog karaktera.

HUP je, kako navode, službeno zatražio preispitivanje "diskriminatorne odluke koja je neispravno fokusirana na samo jednu vrstu trgovine (asortimana) te omogućavanje rada trgovinama odjećom i obućom pod istim uvjetima kao i ostalim trgovinama, a ukidanje odluke se traži odmah i bez odgode".

HUP smatra da se u slučaju potrebe moglo reagirati i mjerama koje su daleko manje štetne i u konačnici nisu diskriminatorne.

U cilju dodatnih stručnih konzultacija prilikom donošenja odluka, HUP je predložio da se dodatno kontaktiraju poduzetnici članovi HUP-a, posebno oni okupljeni u Izvršnom odboru HUP-ovog regionalnog ureda Rijeka te Izvršnom odboru HUP- Udruge trgovine koji mogu ukazati na gospodarska kretanja i trendove iz svih djelatnosti, a koje su sve osjetile negativne posljedice tijekom pandemije na svoje poslovanje.

Tagovi: HUP-ova Udruga trgovine, Primorsko-goranska županija
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE