GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor, "koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi", priopćeno je iz HUP-a.

Kako se navodi u priopćenju, na sjednici Vijeća članova HUP-a donijeta je odluka o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a, a do izbora novog predsjednika za vršiteljicu dužnosti je izabrana Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP-Udruge proizvođača lijekova.

"HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga svih poslodavaca ove zemlje", izjava je v.d. predsjednice HPU-a koja se prenosi u priopćenju.

Pulišić pritom ističe kako je "HUP moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva".

"Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina", izjavila je Pulišić.

HUP je posljednjih dana napustilo nekoliko velikih članica, a medijima su izlazak potvrdili iz Orbica, Adris grupe, Tehnomonta i Fortenova grupe.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić u priopćenju navodi kako su "nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge: Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica".

"Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Hrvatska udruga poslodavaca će iz ovoga izaći još jača, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, što je potvrdilo i današnje Vijeće članova", ističe Zorić.

Po njegovim riječima, HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270.000 zaposlenika, što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtjeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. "Očekujem da ćemo još hrabrije zagovarati interese naših članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj", poručuje Zorić.

Iz HUP-a u priopćenju ističu da su na današnjem Vijeću članova podršku HUP-u, a u svjetlu nedavnih događaja i izlascima pojedinih kompanija iz udruge, dali brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga HUP-a.

Tako prenose izjavu predsjednika Uprave Emmezete Slobodan Školnik da ta tvrtka ostaje u HUP-u te da je HUP član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost.

"HUP je dobrovoljna udruga, ne bih komentirao izlaske nekih članica, kao što je dobrovoljno ući, tako se iz HUP-a i slobodno izlazi. HUP je velika udruga i normalno je u velikoj udruzi da postoje izazovi, ali i alati da ih se riješi, a očekujem da će kroz ove procese HUP evoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve koje poduzetnici imaju prema HUP-a, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu i kad je RH i dalje predzadnja po gospodarskim pokazateljima. Moramo i u HUP-u biti svjesni svoje uloge u tome i odigrati sve što je u našoj moći da se ta situacija promijeni na bolje", poručuje Školnik.

Iz HUP-a prenose i podršku koju je dala Bojana Božanić, direktorica Lider Media, koji su aktivni u Udruzi novinskih izdavača pri HUP-u i smatraju da granske udruge 30 dobro funkcioniraju, kao i najavu Hrvoja Balena iz Algebre, koji je i dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a, da ni Algebra niti druge članice granske udruge ICT-a, kojih ima oko 150 s više od 25 tisuća zaposlenih, nemaju namjeru istupiti iz članstva.

"Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga, čije tvrtke članice zapošljavaju više od 270 tisuća zaposlenika", naglasio je Balen.

Član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma Slavko Vidović kaže kako se "nije slagao sa smjerovima stare paradigme HUP-a - teme koje smo tada otvarali, kao i smjer razvoja gospodarstva bili su zastarjeli, a pojedine tvrtke koje su najavile odlazak iz HUP-a gaje mišljenja koja u današnje doba više nisu produktivna". "Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme s fokusom na inovacije, zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati", poručuje Vidović.

Ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Ognjen Bagatin smatra da su kao udruga puno napravili u sektoru zdravstva.

"Ne samo da ćemo ostati član HUP-a već ćemo i dalje aktivno kroz HUP raditi na boljitku gospodarstva i daljnjeg razvoja povoljne poslovne klime, a nadam se da će nam se i ovi koji su izašli brzo vratiti kako bismo zajedničkim snagama dalje radili na odličnim inicijativama koje HUP pokreće", riječi su Bagatina koje se prenose u priopćenju.

Iz HUP-a također prenose kako su iz Plive i Prima namještaja još ranije poručili da je HUP imao i ima važnu ulogu te da ostaju u toj udruzi.

"Sva poduzeća zajedno - mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, start-upovi i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a - rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskog gospodarstva, stav je članica HUP-a nakon današnje sjednice Vijeća", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Ognjen Bagatin, Marina Pulišić, Damir Zorić, Adris Grupa, Orbico, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE