GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva

HUP traži hitan odgovor o statusu Covid-19 zajmova za obrtna sredstva
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uputila je u petak dopis Vladi u kojem traže pojašnjenje i odgovore na brojne nejasnoće proizašle iz prijave poduzetnika za "Covid-19 zajmove za obrtna sredstva", koje odobrava Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro).

"Usprkos najboljoj namjeri i brzoj reakciji donošenja ove mjere, brojni propusti koji su se prelomili preko leđa poduzetnika kojima je ovaj instrument najviše trebao pomoći, ne mogu se tolerirati", ističu iz HUP-a.

Najveći problem, kako navode, pojavio se u samoj metodologiji prijave, jer je u šumu javne komunikacije ostalo nejasno mogu li se poduzetnici prijaviti samo putem Fina portala ili pak to moraju učiniti direktno kroz Hamag-Bicro. Zbog tih nejasnoća, dio poduzetnika danas ima nevažeće prijave, iako ne svojom krivicom, ističu iz HUP-a.

"Covid-19 zajam za obrtna sredstva bila je jedna od vrlo bitnih mjera za pomoć gospodarstvu, perjanica s kojom se hvalilo, a koja nije polučila rezultate kojima smo se svi nadali", kazala je predsjednica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove EU Ana Fresl.

Ističe kako su prošla dva mjeseca od zatvaranja natječaja, a tisuće poduzetnika koji su se javili nemaju još odgovor da li će dobiti zajam ili ne. "Ako se daje zajam za obrtna sredstva, onda proces treba ići brzo, kako bi se odmah utjecalo na likvidnost tvrtke. Za par mjeseci poduzeće možda više ne postoji", poručila je Fresl.

Iz HUP-a navode kako je puna dva mjeseca nakon zatvaranja natječaja tek mali dio poduzetnika realizirao svoj kredit.

S obzirom da se radi o kreditu namijenjenom likvidnosti poslovanja, mjeri koju je HUP nebrojeno puta javno pohvalio kao jednu od najvećih pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima, "u ovo vrijeme potpune poslovne neizvjesnosti njen potencijal, čini se, ostaje neiskorišten", istaknuli su iz HUP-a.

Od Vlade stoga zahtijevaju hitan odgovor o stanju obrade prijava za navedeni financijski instrument te pojašnjenje statusa obrade i ubrzanje procedure koja je, kako navode, za mnoge poduzetnike u ovim trenucima velike poslovne nesigurnosti od životne važnosti.

Inače, Vlada je početkom travnja donijela odluku o programu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade. Mjera će se primjenjivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Tagovi: Covid-19 zajmovi za obrtna sredstva, Ana Fresl, Hrvatska udruga poslodavaca, HAMAG-BICRO
PROČITAJ I OVO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RAST
U Luci Rijeka u devet mjeseci prekrcano 6 posto više tereta
RIJEKA - Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci promet od 1,6 milijuna tona tereta, što je 6 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani, podaci su iz nerevidiranog nekonsolidiranog izvješća o poslovanju objavljenom u četvrtak.
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
DOGOVOR
LVMH i Tiffany premostili nesuglasice, dogovorili spajanje uz nižu cijenu
NEW YORK - Američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om da će pristati na nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
LUKE
Njemački Trst i kineska Rijeka: Konkurencija će pojesti Luku Koper
KOPER - Luci Koper prijeti jača konkurencija sa sjevera i juga. Većinu jednog od tršćanskih terminala upravo je kupio njemački logistički div HHLA, a riječka će luka novi terminal za kontejnere dati u zakup koncesionaru do kraja godine.
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
RAST
Neto dobit Podravke porasla 8,1 posto
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine unatoč otežanim uvjetima poslovanja, ostvarila rast neto dobiti za 8,1 posto te rast prihoda od prodaje za 2,8 posto, objavljeno je u četvrtak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE