GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ će uz zagrebački Glavni kolodvor graditi zgradu od 20.000 kvadrata

HŽ će uz zagrebački Glavni kolodvor graditi zgradu od 20.000 kvadrata
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 11:07
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Efikasno će poslovati i racionalizirati režijske troškove. Hoće li im se zato iz državnog proračuna u sljedećim razdobljima uplaćivati manje od gotovo 970 milijuna kuna, koliko je stiglo lani, još ne znamo, ali ono što znamo jest da HŽ Infrastruktura ovu efikasnost i racionalizaciju želi postići izgradnjom upravne zgrade u Branimirovoj, koja će se prostirati na 20 tisuća kvadrata.

Želja je još lanjska, ali san je od neki dan sve bliže javi jer odabran je projektant zdanja koje će se smjestiti na Glavnom kolodvoru, na parceli 50 metara širine i 400 metara dužine, piše Večernji list.

Za sam projekt HŽ Infrastruktura bila je spremna izdvojiti 750 tisuća kuna bez PDV-a, ali UPI-2M, arhitektonsko-konstrukterski studio koji je projektirao Arenu, nikad napravljenu knjižnicu u Paromlinu, King Cross te niz drugih domaćih i stranih građevina, posao će obaviti za nešto manje od 350 tisuća kuna. A koji posao? Niz je zahtjeva postavila HŽ Infrastruktura, a dio njih usko je vezan uz to što su i sami svjesni da će se njihovom upravnom zgradom uvelike promijeniti vizura Donjeg grada, budući da će se zdanje prostirati, prostodušno rečeno, duž čitavog onog zida s grafitima pored kojeg se prolazi vozi li se tramvajem ili automobilom od Glavnog kolodvora prema Branimirovoj tržnici. E, sad, sve što se radi mora biti u skladu s Generalnim urbanističkim planom, stoji u natječaju koji je raspisao HŽ, a vrlo je važno da se čitava zgrada uklopi s već postojećima na tom području.

Zemljište na kojem će se graditi, naravno, pripada Željeznicama, a trenutačno se na njemu nalazi “grupa garažnih kolosijeka”, koji nisu elektrificirani te se ne koriste, kao i niz “željezničkih zgrada” poput radionice željezničke škole ili prostora koje koristi čuvarska služba ili koje, pak, ne koristi nitko. Sve one oštećene su u potresu, kažu u HŽ-u, te se koriste, ali imaju preporuku za popravak. Neće se, naravno, u njih ulagati jer upravo na njihovo mjesto dolazi upravna zgrada, o kojoj i pišemo.

A kako će izgledati? Pa, prije svega, u nju bi se trebalo moći smjestiti 900 djelatnika HŽ Infre, koji trenutačno rade na sedam različitih adresa, a jedan od glavnih zadataka projektanata jest da osmisle “open-space” koncept koji će se, po potrebi, moći prilagoditi. Odnosno, žele da se zamisle svojevrsne pregrade uz pomoć kojih će se lako moći odvajati prostor, bude li se, primjerice, urede moralo smanjivati ili povećavati ili ako u dvoranu za sastanke dođe više ili manje ljudi.

– Posebni zahtjevi u pogledu fleksibilnog korištenja prostora odnose se na zajedničke prostore (ulazni hol, hodnici) koji trebaju omogućiti organizaciju dodatnih aktivnosti (izložbe, razna događanja, prezentacije i sl.), a koje su sastavni dio poslovanja HŽI kao upravitelja željezničke infrastrukture – kažu u Infri, koja, osim izložbi, planira i knjižnicu na 150 kvadrata, a i restoran na 120. A kad smo već kod četvornih metara, uprava, direktor i voditelji sektora dobit će urede od 30, pomoćnici i voditelji odjela od 20, a voditelji odsjeka i poslovne tajnice od 15 kvadrata. Svi oni smjestit će se u “energetski efikasan” prostor, a da bi on takav i bio, HŽ je projektantu dao posebne smjernice.

– Preporučuje se veličinu ostakljenih stijena radnih prostora dimenzionirati s obzirom na orijentaciju i dubinu prostorija u skladu s propisanim vrijednostima potrebne razine prirodnog osvjetljenja na radnim plohama, kako bi se izbjegla uporaba umjetne rasvjete tijekom dana; potrebno je izbjegavati velike visine i razvedenost građevina, kao i građevina koje nisu većim dijelom u kontaktu s tlom (građevine na stupovima, iznad prirodno ventiliranih garaža i slično) – kažu u HŽ-u, koji garažu svakako želi, ali i dodatna parkirališna mjesta na nivou zgrade, koja će koristiti “posjetitelji, servis i održavanje”.

Projektant mora osmisliti i hortikulturu, na način da osigura pješačke površine, ali i trg na kojem će se moći sjediti. Što se rokova tiče, arhitektonski studij UPI-2M ima deset mjeseci da viziju HŽ Infrastrukture pretvori u konkretno rješenje, a budući da tek onda slijede novi natječaji, za izvođača radova, za nadzor i ostalo, zdanje od 20 tisuća kvadrata u Branimirovoj ne treba očekivati prije tamo negdje 2025. Pogotovo uzme li se u obzir da je ovaj natječaj, za pronalazak projektanta, trajao godinu dana.

Arhitekti imaju deset mjeseci da viziju pretvore u konkretno rješenje pa novo zdanje u Branimirovoj ne treba očekivati prije 2025.

Tagovi: HŽ Infrastruktura, Glavni kolodvor, Branimirova ulica
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE