GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ od Končara naručio dvanaest novih vlakova

HŽ od Končara naručio dvanaest novih vlakova
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2020 / 21:44
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Hrvatske željeznice naručile su od Končarove tvrtke Električna vozila 12 novih vlakova za prigradski i međugradski promet.

Ulaganje je vrijedno 465 milijuna kuna. Dio je to investicijskog ciklusa modernizacije željeznica koji se realizira inozemnim zajmovima i novcem iz europskih fondova.

Novih 12 modernih vlakova u prometu bi trebalo biti za dvije godine.

"Riječ je o niskopodnim vlakovima prilagođenim za lakši ulazak osobama sa smanjenom pokretljivošću, vozila su opremljena sustavom informiranja putnika, videonadzora, bežičnim pristupom internetu, putnici imaju prostor za bicikle i dodatnu prtljagu", rekao je za HRT Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar - Električna vozila.

Visokotehnološki proizvod razvili su Končarovi stručnjaci uz domaće kooperante.

"Takav vlak je vrlo skup, njegova je najniža cijena oko 40 milijuna kuna. U njemu ima niz sofisticirane opreme, softverskih rješenja i sve je to namjenski razvijeno u Končaru. Vlak je napravljen po svim svjetskim standardima i mi smo jedan već prodali u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Ivan Bahun, član Uprave Končara.

Končar se nada i novim poslovima za HŽ koji je raspisao natječaj za nabavu još 21 vlaka koji bi se financirao europskim novcem. HŽ bi tako do kraja godine ugovorio 37 novih vlakova.

"Ti vlakovi će već iduće godine voziti na novoobnovljenim dionicama pruga do Zaboka do Križevaca i dionicu do Vinkovaca. Podignut ćemo kvalitetu, učestalost i frekvenciju prijevoza, smanjiti operativne troškove i promijenit će se percepcija o željeznici", rekao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ-a.

Osim vlakova za hrvatske željeznice, u Končaru se u vrijeme epidemije radilo i na remontu inozemnih lokomotiva, ali i prvom tramvaju za stranog kupca. Prvi od šest ugovorenih tramvaja prema dalekoj bi Latviji trebao krenuti na jesen.

Tagovi: HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Končar Električna vozila, Josip Ninić, Ivica Bahun, Željko Ukić, Hrvatske željeznice
PROČITAJ I OVO
Istraživanje PwC-a: Većini hrvatskih tvrtki za rast najvažnija Srbija
OČEKIVANJA
Istraživanje PwC-a: Većini hrvatskih tvrtki za rast najvažnija Srbija
ZAGREB - John Gašparac, voditelj usluga revizije i računovodstvenog savjetovanja za Hrvatsku tvrtke PricewaterhouseCoopers, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao istraživanje koje je ta tvrtka provela, a u kojoj se vidi usporedba očekivanja menadžera i predsjednika uprava u Republici Hrvatskoj s onima u svijetu što očekivati od koronakrize.
Otkazi za 35 zaposlenika Holdinga
REZOVI
Otkazi za 35 zaposlenika Holdinga
ZAGREB - Trideset i pet zaposlenika zagrebačkog Holdinga krajem mjeseca će dobiti otkaz.
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
ODLUKE
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
CELJE - Cinkarna Celje raspodijelit će gotovo cijelu raspodjeljivu dobit među dioničarima. Dok su Uprava i Nadzorni odbor predložili da dividenda po dionici iznosi 11 eura bruto, dioničari su na današnjoj skupštini podržali protuprijedlog prema kojem će dobiti dividendu od 21 eura po dionici.
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
ODLUKE
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
NAŠICE - Glavne skupštine Nexe Grupe i Nexe d.d. u utorak su donijele odluku da se lanjska dobit Nexe Grupe od 18,89 milijuna kuna i Nexe d.d od 99,1 milijun kuna rasporedi u zadržanu dobit.
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
KAZNA
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
PARIZ - Francuski sud je u utorak kaznio IKEA-u s novčanom kaznom od 1,2 milijuna američkih dolara zbog špijuniranja svog francuskog osoblja, nakon što je najveći svjetski proizvođač namještaja proglašen krivim za neprimjereno prikupljanje podataka o svojim zaposlenicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE