GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZ: Potpore i poslodavcima koji obavljaju poslove sezonskog karaktera

HZZ: Potpore i poslodavcima koji obavljaju poslove sezonskog karaktera
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) izvijestio je u četvrtak da je korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za travanj i svibanj omogućeno i poslodavcima koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera, bez obzira na oblik registracije poslovnog subjekta.

Sukladno odluci Upravnog vijeća HZZ-a donijetoj u srijedu, uvjet za korištenje te potpore je da su poslodavci do 29. veljače 2020. registrirali djelatnosti i izvršili prvu prijavu u sustav osiguranika HZMO- a te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

To se međutim ne odnosi na iznajmljivače privatnog smještaja kao niti na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak, ističe se u priopćenju.

Korištenje te mjere omogućeno je i osobama koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine, dodaje se.

Također, osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji su zbog nastalih okolnosti ostali bez izvora prihoda mogu koristiti mjeru ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.

Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 7. svibnja 2020. odobravat će se potpora za travanj i svibanj 2020.

Zahtjev se predaje putem online aplikacije koja je dostupna na poveznici . Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. odobravat će se potpora za svibanj 2020., navodi se u priopćenju.

Iznimka su poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera za koje će se zahtjevi za dodjelu potpore zaprimati do 15. svibnja 2020., a potpora će se odobravati za travanj i svibanj.

Navedeni zahtjev predaju se isključivo elektroničkom poštom na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.

Poslodavac mora HZZ-u dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa potpore kako slijedi: dokaze o isplati plaće za travanj 2020 koja je isplaćena u svibnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. lipnja 2020., dokaze o isplati plaće za sviibanj 2020 koja je isplaćena u lipnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. srpnja 2020.

Dostava je moguća isključivo preko online aplikacije na poveznici, a dokazom o isplaćenoj plaći smatra se financijski dokument iz kojeg je razvidno da je izvršena obveza isplate plaće (Izvod s poslovnog računa), oznaka Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac JOPPD) i OIB svakog radnika za kojeg je isplaćena potpora za svaki mjesec isplate plaće, stoji u priopćenju HZZ-a.

Tagovi: Hrvatski zavod za zapošljavanje, potpore za očuvanje radnih mjesta
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE