GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZ: Potpore i poslodavcima koji obavljaju poslove sezonskog karaktera

HZZ: Potpore i poslodavcima koji obavljaju poslove sezonskog karaktera
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) izvijestio je u četvrtak da je korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za travanj i svibanj omogućeno i poslodavcima koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera, bez obzira na oblik registracije poslovnog subjekta.

Sukladno odluci Upravnog vijeća HZZ-a donijetoj u srijedu, uvjet za korištenje te potpore je da su poslodavci do 29. veljače 2020. registrirali djelatnosti i izvršili prvu prijavu u sustav osiguranika HZMO- a te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

To se međutim ne odnosi na iznajmljivače privatnog smještaja kao niti na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak, ističe se u priopćenju.

Korištenje te mjere omogućeno je i osobama koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine, dodaje se.

Također, osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i uplaćuju doprinose obveznih osiguranja (mirovinsko i zdravstveno) prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava (samostalni umjetnici, medijski djelatnici i dr.), a koji su zbog nastalih okolnosti ostali bez izvora prihoda mogu koristiti mjeru ukoliko im doprinose ne financira Ministarstvo kulture.

Umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva upisane u registar umjetničkih organizacija kod Ministarstva kulture mogu predati zahtjev za očuvanje radnih mjesta samo za poslove u kojima ostvaruju vlastite prihode prema dvojnom računovodstvu, odnosno vode poslovne knjige sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 7. svibnja 2020. odobravat će se potpora za travanj i svibanj 2020.

Zahtjev se predaje putem online aplikacije koja je dostupna na poveznici . Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. odobravat će se potpora za svibanj 2020., navodi se u priopćenju.

Iznimka su poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera za koje će se zahtjevi za dodjelu potpore zaprimati do 15. svibnja 2020., a potpora će se odobravati za travanj i svibanj.

Navedeni zahtjev predaju se isključivo elektroničkom poštom na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.

Poslodavac mora HZZ-u dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa potpore kako slijedi: dokaze o isplati plaće za travanj 2020 koja je isplaćena u svibnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. lipnja 2020., dokaze o isplati plaće za sviibanj 2020 koja je isplaćena u lipnju 2020 dostaviti najkasnije do 5. srpnja 2020.

Dostava je moguća isključivo preko online aplikacije na poveznici, a dokazom o isplaćenoj plaći smatra se financijski dokument iz kojeg je razvidno da je izvršena obveza isplate plaće (Izvod s poslovnog računa), oznaka Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac JOPPD) i OIB svakog radnika za kojeg je isplaćena potpora za svaki mjesec isplate plaće, stoji u priopćenju HZZ-a.

Tagovi: Hrvatski zavod za zapošljavanje, potpore za očuvanje radnih mjesta
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE