GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike

HZZ: Potpore i poslodavcima koji su ponovno zaposlili otpuštene radnike
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je izmijenilo kriterije za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a najznačajnija promjena je da i poslodavci koji su tijekom ožujka otpustili radnike mogu koristiti potpore ako su radnike ponovno prijavili u radni odnos.

Na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak odlučeno je da poslodavac može ostvariti pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta za mjesec ožujak ukoliko je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 7. travnja 2020. , a da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Za radnike koji su u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, poslodavac ostvaruje pravo na potporu za mjesece travanj i svibanj ako ostanu zaposleni kod toga poslodavca.

Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu. Također je omogućeno ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020. ., kao i za radnike zaposlene u podružnicama predstavništva stranih tvrtki u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju HZZ-a.

Nadalje, povećan je iznos potpore na 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

HZZ će također, temeljem podataka od Porezne uprave, izvršiti isplatu doprinosa (MO II stup) razmjerno visini dodijeljene potpore i to iznos od 203,12 kn za 3. mjesec po radniku; te iznos od 250 kuna za 4. i 5. mjesec po radniku.

Korištenje mjere omogućeno je i tvrtkama u likvidaciji, ukoliko imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze, napominje se.

Tom odlukom Upravno vijeće HZZ-a uvažilo je prijedloge poslodavaca - Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno sa 7. travnja 2020. godine odobravat će se isplate troškova plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine.

Oni zahtjevi koji će biti zaprimljeni u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja odobravat će se isplate troškova plaće za travanj i svibanj 2020. godine, dok će se za zahtjeve zaprimljene od 8. svibnja do 7. lipnja odobravati isplata troškova plaće za svibanj 2020. godine, ističe se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski zavod za zapošljavanje, potpora poduzetnicima, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE