GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti

IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.

Nekoliko novijih studija pokazuje da je utjecaj alkalnih baterija na okoliš veći u usporedbi s punjivim nikal-metal-hidridnim baterijama (NiMH) kada se koriste u kućanskim uređajima koji imaju veliku potrošnju energije i zbog toga se redovito pune - kao npr. igračke, svjetiljke, prijenosni zvučnici ili fotoaparati.

Već nakon deset punjenja, punjive NiMH baterije, poput serije LADDA koja se prodaje u robnim kućama IKEA, imaju značajno manju emisiju stakleničkih plinova u usporedbi s emisijom nastalom upotrebom alkalnih baterija, a pri tome je dobivena ista količine energije. Na razini od oko 50 punjenja, ukupni utjecaj NiMH baterija na okoliš1 jednak je ili manji od utjecaja upotrebe alkalnih baterija.

„Kupci koji često trebaju baterije mogu profitirati zamjenom alkalnih baterija punjivima. S vremenom se mogu ostvariti značajne uštede - na okolišu, kao i na kućnom budžetu. U poslovnoj godini 2019. (01.09.2018. - 31.08.2019.) IKEA je diljem svijeta prodala oko 300 milijuna alkalnih baterija, stoga vidimo velik potencijal da nadahnemo naše kupce za usvajanje novih praksi i prelazak na punjive baterije“, kaže Emelie Knoester iz IKEA Range & Supply odjela.

Kada bi, primjerice, svi IKEA kupci prešli s alkalnih baterija ALKALISK na punjive baterije LADDA, koristili ih za uređaje s visokom potrošnjom i punili ih samo 50 puta, izračuni pokazuju da bi se diljem svijeta smanjila količina otpada za 5000 tona godišnje. Kako se jedna LADDA baterija može napuniti i do 500 puta, postoji potencijal i za dodatno smanjenje otpada.

„Na putu smo da nadahnemo i omogućimo ljudima zdravije i održivije živote. Postupnim ukidanjem alkalnih baterija i fokusiranjem na naš asortiman punjivih baterija, činimo još jedan korak na tom putu, nudeći pristupačno i prikladno rješenje produljenog vijeka trajanja, a time i smanjenje otpada“, kaže Caroline Reid, voditeljica održivog razvoja u IKEA Range & Supply.

Ova zamjena baterija u IKEA asortimanu primjenjuje se na globalnoj razini i uključuje ukidanje alkalnih baterija ALKALISK. Za sada će se u prodaji zadržati litij-ionska ćelijska baterija nazvana PLATTBOJ jer neki proizvodi koje trenutno prodaje IKEA zahtijevaju ovakvu bateriju.

Tagovi: Ikea, alkalne baterije, ALKALISK, LADDA
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE