GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imunološki zavod ponovno počinje proizvoditi zmijski protuotrov

Imunološki zavod ponovno počinje proizvoditi zmijski protuotrov
PROIZVODNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvodnja zmijskog protuotrova sljedeće će se godine ponovno pokrenuti na farmi Imunološkog zavoda u Brezju u Svetoj Nedelji, doznaje Večernji list u Ministarstvu zdravstva.

Već se intenzivno obavljaju pripreme kako bi se u rekonstruiranom dijelu postojećih prostora ponovno počeo proizvoditi protuotrov koji je desetljećima spašavao živote diljem Europe, a koji se posljednjih osam godina nije smio proizvoditi jer je Imunološki 2013. godine izgubio sve proizvodne dozvole, navodi dnevnik u broju od utorka.

Zalihe protuotrova koje je za svoje potrebe Hrvatska imala do kraja 2017. godine ponovno su bile valorizirane pa im je rok upotrebe bio produljen i potrajale su do kraja prošle godine. Istodobno su se zbog klimatskih promjena otrovne zmije pojavile i ondje gdje ih prije nije bilo.

Kako se ne bi dogodilo da netko tijekom turističke sezone strada od ugriza otrovnice, ove smo godine interventnim uvozom nabavili protuotrov od inozemnog dobavljača po cijeni od 22.000 kuna za jednu dozu. Sljedeće godine to ne bismo trebali jer se na farmi Brezje uzgajaju životinje i imamo stručnjake koji znaju i žele raditi taj posao.

"Imamo 16 konja, tridesetak poskoka, oko tisuću miševa, između 60 i 70 zamorčića i 20 ovaca. Što se samog postupka tiče, protuotrov možemo proizvesti za tri tjedna, no potrebno je napraviti puno koraka prije toga kako bi se ishodile dozvole svih institucija, kako regulatorne agencije tako i strukovnih tijela te onih na temelju detaljnih propisa o laboratorijskim životinjama. Zaostali smo prethodnih godina kadrovski i opremom, ali sad su svi mehanizmi pokrenuti, a kad sljedeće godine počne konačna proizvodnja, nema stajanja", rekao nam je Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih životinja Imunološkog zavoda.

Ministar Vili Beroš naglasio je da je Imunološki zavod jedan od vodećih strateških interesa Vlade RH te da se, osim pokretanja proizvodnje antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, već sljedeće godine planira puni kapacitet izgradnjom nove tvornice.

"Revitalizacijom Imunološkog zavoda pozicionirat ćemo se kao proizvođači prijeko potrebnih cjepiva za koje postoji potreba i izvan granica RH. U planu je izgradnja nove tvornice na lokaciji Brezje, na zemljištu koje je u vlasništvu Imunološkog zavoda d. d. Planirana je proizvodnja virusnih cjepiva iz matičnih sojeva u vlasništvu RH, koji su pohranjeni u Imunološkom zavodu. Razmatra se mogućnost proizvodnje lijekova iz ljudske plazme. Ujedno se ispituju izvori financiranja, jedan od njih su fondovi EU, odnosno pronalaženje strateškog partnera za plasiranje gotovih proizvoda na svjetsko tržište", naveo je ministar Beroš, donosi Večernji list.

Tagovi: Imunološki zavod, zmijski protuotrov
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE