GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarska tvrtka preuzela Terme Jezerčica i nekoliko hotela na Jadranu

Istarska tvrtka preuzela Terme Jezerčica i nekoliko hotela na Jadranu
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Istarska tvrtka Rudan iz Žminja, poznata po energetskoj obnovi, snažno je iskoračila u turistički sektor preuzimanjem nekoliko hotela i turističkih objekata u Vodicama, na Pagu, u Istri i Termi Jezerčica u Hrvatskom zagorju.

Nakon što je upravljala hotelom Pagus u Pagu, upravo ga je ovih dana službeno preuzela nakon provedene javne dražbe. Iako je početna cijena hotela bila 49 milijuna kuna, vrijednost transakcije iznosi nešto manje od 35 milijuna kuna. Hotel Pagus ima 116 soba kategoriziranih s četiri zvjezdice. Zanimljivo je da je hotel izgradila tvrtka Coning iz Varaždina, koja je bila u vlasništvu nekadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića.

Sama dražba za Hotel Pagus pokrenuta je još krajem 2019., ali je prvo prekinuta zbog pandemije covida, u ožujku 2020. Nastavak je uslijedio u svibnju 2020., ali je zbog neriješenog statusa pomorskog dobra ponovno obustavljena zbog žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Tek nakon izuzimanja gotovo 4000 četvornih metara pomorskog dobra proces je nastavljen, te je ovo ljeto priveden kraju.

Pozicija hotela na samoj plaži čini ga izuzetno atraktivnim, tako da se u Rudanu nadaju da će u najkraćem mogućem roku pronaći zajednički jezik s lokalnom upravom.

Današnja direktorica Nives Maržić, koja je u hotelu od 1994. godine, dakle gotovo od njegovih početaka s obzirom na to da je izgrađen 1991., napominje da se mnogi stanovnici Paga sjećaju da je hotel otvorio prvi predsjednik Republike Franjo Tuđman, što, kako primjećuje, samo potvrđuje kakva je trebala biti njegova važnost za razvoj destinacije.

"Nažalost, nisu se potvrdila takva očekivanja, iako su se ulaganja u hotel nastavila, pa je sezonu 2006. godine hotel dočekao s dodatnim smještajnim kapacitetima, novim wellness centrom, zatvorenim i otvorenim bazenom i kategorizacijom četiri zvjezdice", ističe Nives Maržić.

Tvrtka Rudan upravlja hotelom od prošle godine, jer je hotel isprva uzela u najam, ali s neskrivenom namjerom da ga i preuzme.

"Konačno smo svoj na svome, jako je teško raditi kad su ulaganja svedena na minimum jer nisi u svojoj kući. Imamo mali milijun ideja, tako da se nadamo da će nas lokalna zajednica podržati. Svatko tko dođe divi se poziciji hotela koji se nalazi na samoj plaži, ali svima nam je jasno da bez ulaganja u infrastrukturu nema bitnih pomaka. Ove su nam godine prihodi 40 posto veći od lani, a kako sada stvari stoje, čeka nas jako dobar rujan", ističe direktorica hotela Pagus.

Prema riječima direktorice Maržić, pripreme za nova ulaganja već su u tijeku, a dogovor s lokalnom zajednicom trebao bi omogućiti značajan iskorak ne samo hotela nego cijele destinacije.

U Rudanu vjeruju u potencijal grada Paga kao destinacije, ali su istovremeno svjesni da je to moguće samo uz koordinaciju i suradnju s lokalnom upravom.

"Dosad su naši kontakti s lokalnom upravom bili jako oprezni, jer naša pozicija nije bila jasno definirana. Sada kad smo ostvarili svoj prvi cilj i kupili hotel, pokušat ćemo pronaći zajednički interes i krenuti u razvoj i hotela i destinacije. U dosadašnjim kontaktima s gradonačelnikom osjetio sam njegovu želju da pomogne, ali i čvrst stav da brani interese grada i lokalne zajednice.

Vjerujem da će sada naši razgovori biti puno konkretniji, a interesi zajednički", kaže Graciano Rudan, vlasnik tvrtke Rudan iz Žminja koja je, kako dodaje, izgrađena na ideji energetske učinkovitosti, a posljednjih se godina ozbiljno krenulo s ulaganjima u turizam. Osim hotela Pagus, tvrtka u svom vlasništvu ima turističke kapacitete u Vodicama, a krajem prošle godine preuzete su i Terme Jezerčica u Donjoj Stubici.

Odluka o iskoraku u turistički segment, kako kaže Graciano Rudan, donesena je još početkom 2016. godine, ali je taj put u prvom redu usporila pandemija, ali, ne treba, kako kaže, skrivati, i poneka administrativna prepreka.

Kada govorimo o Rudanu, gotovo je nemoguće preskočiti temu energetske učinkovitosti, a u novije vrijeme u toj tvrtki sve više razmišljaju i o ulaganju u fotonaponske elektrane. Graciano Rudan za sada ne želi govoriti o lokacijama na kojima bi se nalazile, a na pitanje o ulaganju na Pagu nije odgovorio potvrdno, ali ni odbacio tu mogućnost.

Dakle, vrlo je izgledno da će tvrtka, osim u turistički segment, ulagati i u energetski objekt na tom otoku. Što se tiče ulaganja u turistički segment, Rudan u sljedeće četiri godine planira uložiti gotovo 600 milijuna kuna, od čega čak 440 milijuna kuna otpada na ulaganje u Terme Jezerčica.

Tagovi: Terme Jezerčica, tvrtka Rudan, Hotel Pagus, Radimir Čačić, Nives Maržić, Coning, Graciano Rudan
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE