GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje Greenpeacea: Proizvodnja Ikeinog namještaja povezana s uništavanjem europskih šuma

Istraživanje Greenpeacea: Proizvodnja Ikeinog namještaja povezana s uništavanjem europskih šuma
ŠUME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:41
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Proizvodnja nekih od najprodavanijih proizvoda diva namještaja Ikea povezana je s uništavanjem europskih šuma, uključujući područja Natura 2000, pokazalo je istraživanje nevladine ekološke organizacije Greenpeace.

Tvrtku se poziva da postane dio rješenja umjesto da doprinosi klimatskoj krizi i uništavanju bioraznolikosti.

Kao što je ovog tjedna objavila organizacija Greenpeace, sedam proizvođača koji proizvode Ikeine najpopularnije proizvode svih vremena dobivaju drvo iz nekih od posljednjih starih šuma u Europi u rumunjskim Karpatima, uključujući zaštićena područja Natura 2000.

Izvješće Greenpeacea za srednju i istočnu Europu, između ostalog, pokazuje da postoji najmanje 30 različitih proizvoda ovih dobavljača koji se prodaju u trgovinama u 13 zemalja – Austriji, Belgiji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarska, Italija, Izrael, Poljska, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

Prema pojašnjenjima organizacije, autori izvješća do ovih su podataka došli prateći lanac nabave, analizirajući dozvole, satelitske snimke sječe u rumunjskim šumama, skladišta drva i proizvođača namještaja. Istodobno su otkrili da nekoliko proizvođača dobavlja drvo iz šuma visoke konzervacijske vrijednosti. Na temelju javno dostupnih informacija tada su došli do zaključka da je najveći kupac proizvoda koje proizvodi većina ovih tvrtki tvrtka Ikea. Greenpeace za srednju i istočnu Europu sa svojim je nalazima suočio i Ikeu, koja ih nije osporila.

Greenpeace Slovenija također ističe da je eksploatacija rumunjskih šuma štetna praksa.

„Očuvanje starih šuma jedan je od ključnih aspekata u borbi protiv klimatske krize, stoga pozivamo Ikeu da poštuje vlastita obećanja u pogledu održivosti i očisti svoje opskrbne lance od praksi štetnih za okoliš i prirodu identificiranih u istrage", rekla je predstavnica organizacije Sara Kosirnik.

Dodala je kako žele podsjetiti Slovence koji kupuju u Ikeinim trgovinama u Austriji i Italiji, gdje se prodaju i komadi namještaja upitnog porijekla, da svaki pojedinac svojim kupovnim navikama može utjecati na zaštitu i zaštitu okoliša.

Organizacija pritom priznaje da je namještaj općenito dobar način korištenja drva, skladištenja ugljika i dodavanja vrijednosti sirovinama, ali istodobno upozorava da njegova proizvodnja ne smije doći na "žrtvu biološki najraznolikijih šuma na planeti".

"Karpati su dom smeđeg medvjeda, risa i vuka, te europskog bizona, a među najvažnijim su refugijumima flore i faune na europskom kontinentu", istaknuli su također.

Tagovi: GREENPEACE, ŠUMA, IKEA, ZELENILO, NATURA 2000
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE