GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Hrvatski dio Jadrana druga najpopularnija turistička destinacija u EU

Istraživanje: Hrvatski dio Jadrana druga najpopularnija turistička destinacija u EU
POPULARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2019 / 09:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatsko probalje smjestilo se na drugo mjesto top turističkih destinacija u Europskoj uniji, kada su u pitanju inozemni turisti, piše Politico. 

Prema podacima istraživanja ugledne američko političke-novinske organizacije o turističkom kretanju u Europi od 2009. do 2017. godine ispred Lijepe naše jedino su Kanarski otoci, dok je naš Jadran iza sebe ostavio svjetski poznate regije poput Katalonije i Andaluzije u Španjolskoj te Veneta u Italiji.

Prema njihovim podacima, broj turističkih noćenja u cijeloj Europskoj uniji u stalnom je porastu, a u promatranom razdoblju zabilježen je rast od 29,3 posto, dok je u Hrvatskoj ostvaren rast od 130 posto. Nakon recesije, u Litvi koja se našla na prvom mjestu, zabilježeno je četiri puta više noćenja u 2017. nego u 2009. godini.

Usporedbe radi, Francuska je u istim godinama rasla 47 posto, Španjolska 35 posto, Grčka 31 posto, a Italija samo 13 posto. U istom razdoblju u Irskoj je bio samo dvopostotni turistički rast.

Gledano u cjelini, Europska unija broji oko 31 milijun kreveta od čega je trećina njih smještena u Francuskoj i Italiji. I još jednom, Hrvatska se našla na samom vrhu liste zemalja po broju turističkih kreveta u odnosu na broj stanovnika. Tako u našoj zemlji na tisuću stanovnika dolazi 255 turističkih kreveta, što je dva i pol puta više nego u većini drugih zemalja EU-a.

Usporedbe radi, Francuska ima 77 turističkih kreveta na tisuću stanovnika, Italija 83, nama konkurentska Grčka broji 118 kreveta, dok u Španjolskoj dolazi 76 kreveta.

S druge pak strane, u odnosu na veličinu zemlje i broj stanovnika 2017. godine samo su Malta i Hrvatska imale gotovo 20 tisuća noćenja na svakih tisuću građana, čime su zajedno sa Španjolskom uvrštene u zemlje koje su premašile svoje mogućnosti po zaprimi gostiju u odnosu na broj domicilnog stanovništva. U velikom su pak zaostatku s brojem gostiju u odnosu na broj stanovnika Rumunjska i Poljska.

No, čini se kako veliki rast broja turista ne godi svakoj zemlji. Tako, primjerice, Barcelona pokušava zaustaviti izgradnju novih hotela, poznati pariški muzej Louvre u svibnju je bio zatvoren zbog štrajka radnika koji su se bunili na sve lošije uvjete rada i sve veći broj turista. Amsterdam je pak s druge strane, započeo kampanju "Cijenimo i poštujmo" uz povećanje kazni za nedolično ponašanje na javnim prostorima. Upravo su ta tri grada ovo ljeto objavila pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog velike ekspanzije Airbnb i drugih servisa za najam stanova turistima, umjesto lokalnom stanovništvu.

Tagovi: hrvatski turizam, Jadransko more, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE