GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Slovenske kompanije predviđaju dugoročni rad od kuće

Istraživanje: Slovenske kompanije predviđaju dugoročni rad od kuće
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenske tvrtke predviđaju dugoročno očuvanje nekih promjena uvedenih zbog epidemije covida-19, pokazalo je najnovije istraživanje koje je konzultantska tvrtka Kearney provela u suradnji s AmCham Slovenija.

Među anketiranim tvrtkama, 96 posto njih se u potpunosti ili djelomično slaže da će češći posao od kuće dugoročno ostati na snazi.

Studiju o utjecaju pandemijske krize covida-19 na poslovanje tvrtki u Sloveniji proveli su Kearney i Američka gospodarska komora u Sloveniji (Amcham Slovenija) u rujnu i listopadu. Ovo je drugo istraživanje tvrtke ove godine. Prva je provedena u proljeće, kada je javni život na nekoliko tjedana stao.

Jesensko istraživanje pokazalo je da su tvrtke u prosjeku optimističnije u svojim prognozama u usporedbi s proljetnim istraživanjem, priopćila je Amcham Slovenija. Istodobno, komora upozorava da je prikupljanje odgovora završeno prije nedavne druge objave epidemije i uvođenja strožih mjera za suzbijanje širenja zaraza. U jesenskom istraživanju za ovu godinu tvrtke su u prosjeku izrazile očekivanja pada prihoda od tri posto u odnosu na prošlu godinu. U proljetnom istraživanju taj je udio iznosio 15 posto. Očekuje se da će ove godine broj zaposlenih pasti za tri posto (na proljeće se predviđalo šest posto). U međuvremenu se očekuje smanjenje investicija za 4% u rujnu i početkom listopada (udio je bio 13% na proljeće). Istraživači vjeruju da je većina anketiranih tvrtki bila razborita u svojim prognozama i da je već razmotrila mogućnost drugog vala epidemije.

Pandemija je potaknula menadžere da razviju nove kompetencije kako bi se mogli suočiti s tržišnim izazovima. Tako više od polovice anketiranih tvrtki izvještava o djelomičnoj ili značajnoj promjeni svojih kompetencija i načina rada u tim izvanrednim okolnostima.

Većina anketiranih tvrtki teži mjerama koje jačaju fleksibilnost procesa rada i digitalizacije. Među mjerama koje su uvedene tijekom krize i imale pozitivan utjecaj na poslovanje, najčešće su se isticale mjere za povećanje fleksibilnosti radne snage (64 posto), digitalizacija poslovanja (40 posto) i unutarnja debirokratizacija (32 posto).

Rad od kuće pokazao se pozitivnom mjerom za više od trećine ispitanih tvrtki. Ovom mjerom 37 posto izvještava o povećanju učinkovitosti rada, a 54 posto povećava zadovoljstvo i predanost zaposlenika.

"Šest mjeseci nakon početka pandemije, tvrtke su se vratile u" novu normalu ". To znači da se većina njih nije vratila na stare tračnice, već su danas promijenjene i bolje pripremljene za trenutne i moguće sljedeće valove krize", napisao je partner u Kearneyu Marko Derča.

Istraživanje ističe ubrzanu uporabu digitalnih oblika rada kao dugoročnu posljedicu krize. Tako se 84 posto anketiranih tvrtki čvrsto slaže da će se u budućnosti više koristiti posao od kuće. To je 31 postotni bod više nego u proljeće. Još 12 posto djelomično se slaže. Ukupno se 96 posto slaže, barem djelomično, da će poboljšani posao od kuće biti stvarnost u budućnosti.

Gotovo dvije trećine, 65 posto, predviđaju daljnje jačanje digitalnih oblika rada unutar organizacija, nešto više nego u proljeće. Ispitanici u proizvodnom sektoru također ukazuju na veći fokus na robotiku i automatizaciju (44 posto).

Tagovi: slovenske kompanije, rad od kuće, rad na daljinu
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE